伊尼舍林的報喪女妖觀後感

87 回覆
61 Like 6 Dislike
啲動物有咩比喻?
Colm養隻狗係Border Collie,公認最聰明既狗品種
相反男主養隻驢仔,公認蠢既代表

兩個人都會藉寵物去排解自己既孤獨感:男主每次被人離棄既時候就會放寵物入屋陪自己、Colm做完曲抱住狗仔跳舞慶祝、兩個都會帶寵物去酒吧等等

兩個人都係因為受Banshee(死亡)呼喚,從而害怕死亡時既孤寂,只不過兩個人理解孤獨既層次係唔同:男主渴望人與人既基本連結(害怕冇人同佢傾計、死時孤零零果種孤獨),但係Colm追求既係人與人精神、藝術上既連結(害怕死後無人在意佢既作品果種孤獨),進而令到兩個人出現根本上既分歧
好Q難玩,愈黎愈多人
lm睇
睇完套戲我覺得麻麻,本身對歷史唔熟

《伊尼舍林的女妖》現在受到好評的主要原因,在於這個荒謬的故事中,人們最終可以從角色上找到對應的處事態度,這些情節與轉折如奇譚般詭異,卻不知不覺反映出真實。而歷史層面上,作為「阿倫島三部曲」最終章,主角派瑞與康姆也代表著英格蘭與愛爾蘭糾葛多年的關係,英格蘭長時間試圖從宗教與政治上控制愛爾蘭,而愛爾蘭同樣的從 19 世紀末全世界的民族自決思潮開始,企圖脫離英格蘭的掌控,就這樣,在兩位主角之間的決裂與讓步中,一場 20 世紀初愛爾蘭「脫英」的寓言故事就此誕生,這與馬丁麥多納從劇場到電影劇本的文本基石如出一徹,是一場對愛爾蘭歷史的批評省思,夾帶了人性本質中的黑色喜劇,背後也表達了他對於社會秩序的幻滅與嘲諷,同時小至人民百姓大到國家關係,都是密不可分的宿命。

https://www.hypesphere.com/news/19408
睇完好heavy
男人害怕孤獨有咩問題
我覺得colm嗰種係害怕被遺忘嘅孤獨
音樂只係其中一個媒介令佢可以留啲嘢喺呢個世界度
與其話呢個係佢認為對於人生價值嘅體現,不如話呢個係佢唯一可以做到嘅事
I do worry sometimes I might just be entertaining myself while staving off the inevitable.

因為成套戲入面我都覺得佢好迷茫,佢會去海邊contemplate,佢會同神父告解,但係都冇人俾到個答案佢

That's what I was thinking, that he's depressed. Well, if he is, he could at least keep it to himself like. You know, push it down, like the rest of us.

佢只係當絕望感湧上嚟嘅時候去做啲嘢壓返佢落去,開始咗寫歌之後好咗啲,但係隻驢死咗之後又差返,呢種絕望感都好似不治之症咁時不時重現
所以我覺得佢應該有生之年都唔會得到佢口中所講嘅inner peace

colm對於死亡嘅睇法係直率好多,佢有時係唔知點樣去面對,但係佢從來冇逃避過
佢對自己嘅定位唔係生物定義上嘅「我」,而係相對於乜嘢而言嘅「我」,例如相對於呢個世界嚟講佢只係一粒冇存在過嘅塵

男主角就冇辦法,因為佢係當所有嘢都冇晒之後先被迫去面對呢個問題
佢之前一直都唔需要,亦都唔想去面對呢個問題
仲笑啲人無神神話自己孤獨係咪發神經,colm一定係有抑鬱先會神經失常變臉唔認人
就好似現實入面嗰啲只選擇去睇到呢個世界好嗰一面嘅人,如果突然間你迫佢去睇唔好嗰一面,就等如信仰,甚至係成個世界觀崩塌一樣咁destructive
佢成個煩膠咁就算colm已經切咗第一隻手指都仲想挽救友情就係其中一個佐證,因為呢個世界喺佢眼中應該要美好,好朋友應該要一直都係好朋友,呢個信仰/世界觀唔可以崩塌
所以佢之後嘅心理轉變都可以理解
初頭覺得佢固執到一個荒謬嘅地步,後尾諗返可能呢個就係佢自己掙扎嘅方式
笑到仆街
話時話冇乜人提呀婆
佢可以預言到two deaths
同埋都符合晒colm對banshee嘅形容

“I just don’t think they scream to portend death anymore,” Colm wryly surmises. “I think they just sit back quietly, amused, and observe.”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞