伊尼舍林的報喪女妖觀後感

87 回覆
61 Like 6 Dislike
戲入面幾種人簡單概括左一個小形社會。
肥佬係主動追求改變既人:認為作出犧牲係必然,往往會對自己有要求,達唔到自己期望會變得極之消極,最後甚至求死。一直都以為自己係聰明人,其實最後睇返咪又係普通人。
男主角係安於現狀但被迫改變既人:最接近大眾既普通人,最初認為快樂就係一切,但被身邊親密既人“教育”之後學識左向世界還擊,結果沒完沒了直至一方死去,無論死既係邊一方都只會留下傷痕,可悲。
世人眼中既蠢人,其實大智若愚,如果人人可以靠快樂就生存到落去,咁世界就係烏托邦。

另外有
堅持安於現狀既人或者未能適應改變既人:配合唔到世界,跌落海死左。
品行唔好既人(警察):種咩恩得咩果。

成套戲最叻就係個家姐,但我無乜共鳴,唔知點描述,有朋友有感受可以留言講講。

自己係男人睇兩個男人好有共鳴。
以前有邊個唔係覺得開心同朋友吹水玩就得,慢慢俾一啲事同人影響開始認識個世界,最後變到肥佬咁對返人,最最好笑既係搞完一大輪覺得大家都發洩完公平啦,打和!其實人地唔想同你了斷,要至死方休個種感覺,實在好諷刺。

借好朋友嗌交比喻愛爾蘭內戰,所做成既傷害無辦法修復,再反思番做人其實係咪唔應該咁多“要求”開開心心無無聊聊過每一日已經係最美好。

有共鳴既留言分享下。
你係邊度睇
分手的決心
呢套睇左簡介想睇
Martin mcdonagh寫呢類神經質蠢蠢地性格有缺陷嘅人物好撚好睇
無論演技,劇本隱喻,拍攝鏡頭,都係上乘之作,拎best picture得唔得
可唔可以講多啲愛爾蘭內戰
導演真係好鐘意拍depressed嘅男人

短髮男主既人設睇到好唔舒服
一開始以為佢係理性既人,之後覺得佢係蠢到講極都唔明,最後先知佢係要世界圍住佢嚟轉

長髮男主唔想同佢傾計既原因 = 佢細妹食飯嗰陣唔想同死𡃁仔傾計既原因
點知佢都係 get 唔到

戰爭時代拎陌生人屋企人既生死嚟講笑
仲話自己係全島最 nice

見到死𡃁仔都厭棄佢就覺得好爽
岩岩睇完
係幾好睇 不過都係要睇你地講埋先睇得明
我反而覺得係短髮男主角一世人安份守己,個fd同佢絕交就理解唔到點解個世界咁唔公平,想做一次衰人就拎陌生人屋企人既生死嚟講笑,然後發理自己衰人都做唔到,結果痴撚左線去殺人
其實佢根本就係佢係懦夫,係廢柴

推薦大家睇埋呢套同導演同主角既In Bruges
我覺得套戲有趣既位就係短髮男主由頭到尾都係懦夫廢柴
但一路睇就會慢慢由可憐佢變到憎佢

套戲有首拉小提琴既曲係無印成日播
可憐人自有可恨處
呢套將dark humor與existential dread結合得幾organic
同three billboard調轉,由開頭好憎個差佬到慢慢鍾意呢個人 導演寫人物性格轉變係有一手,希望今次拎到screenplay
同埋兩套演員發揮都一流
角色既轉變都唔易handle
睇完

好睇,男主未長大既細路

我知現實真係有呢D人(其實我都幾似)
相反有個fd幾似Colm,突然間斷絕哂d朋友,唔知depress定點,可能好似colm咁思考人生
第一,男主係唔明點解唔可以日日如時,平淡時福

第二,男主係唔明個世界,點解人人都好似要做一D有意義既事,有興趣既事,佢唔明點解唔可以重視人,對人好咁既生活態度就得

女主同警察都對世界既死物有一D興手,女主想做圖書館,驚察想睇死刑

男主只係想日日同FD吹水解寂寞,咁就夠
佢覺得人生得一次,所以想DO SOMETHING MEANINGFUL

人際關係唔再重要,所以一D時間都唔想浪費係FD度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞