去一轉沙田新城市,覺得依家D人好有錢⋯

840 回覆
4105 Like 131 Dislike
好耐冇去沙田新城市,隔一輪D餐廳好多唔同晒,開咗好多cafe,新日本fusion,食cake店

肚餓想去食吓嘢,試吓D新餐廳,點知望望個餐牌,叫樣嘢都平均$150,仲要細細份⋯

望咗好多間都係咁,門面好靚,入面坐滿晒人,個個都叫好多嘢食

見到有間台灣嘢,諗住叫個鹽酥雞飯同珍珠奶茶食,點知淨係個飯都過百,杯珍珠仲$48杯,即刻冇叫行返出來

附近開咗間新既「歡樂天地」⋯入去望吓重溫吓兒時回憶⋯點知換個遊戲幣都要$2一個,玩個game都要6-8個幣⋯

見人地一家大細玩得好開心,碇彩虹,fing錢咁fing,我自己就唔捨得玩⋯望住個細路玩

成個商場好多後生夫妻⋯個個著潮牌⋯細路都著牌子衫,同我細細個差好遠⋯

行咗成個商場⋯樣樣都幾百幾百,好貴,見到人地好歡樂玩,食,消費,但自己一樣嘢都唔捨得係到洗,好似自己唔屬於呢個地方咁

最後行咗去禾輋搵間平平地既茶記食嘢算⋯

真心唔明D人點解可以搵咁多錢,食得起,玩得起⋯係咪個個月入十萬㗎?

一家大細食餐飯都$500-700,又玩又買嘢,點解咁有錢既?
人哋拾得使錢姐
好有畫面
死窮L死窮L死窮L死窮L死窮L死窮L死窮L死窮L
大家過嚟睇吓,呢度有個死窮L
人地都要有錢先捨得駛㗎

個個有家庭就好似上晒岸咁
就係果D人來人往,個個好歡樂,得我一個好寂寞既樣
換個角度
月月洗晒啲錢叫唔叫有錢
真係無錢果D就唔會黎呢度
去一轉中環都係咁
其實月月清都可以好有錢
好正常啦, 每個星期六日d Tesla 名車等泊入新城市排哂長龍, 個個都大把錢
起完低

樓主人工95k

扮食唔起
中環冇沙田咁囉,沙田係傳統家庭區,行大眾化路線,點鬼知依家大眾化既家庭消費都咁昂貴?
點解你會覺得人地係月月清呢?真係冇錢既人係唔會捨得駛錢的
樓主其實應該去新城市間大家樂, 抵食又有星夢卡
中環一家大細食好少少,$500-$700點落到樓呀
真係冇咩食得起除咗老麥同大家樂
D嘢食咁貴俾你賺十萬都唔夠食
以前新城市真係唔係走呢個路線,陽光餐廳、馬里奧餐廳、麥記之類
自從大裝修又多咗自由行就唔同晒
自從拆噴泉之後已經唔係行大眾化路線
有冇諗過係你窮 幾舊水食餐飯都冇咩
窮人生仔正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞