中文係全世界都難學的語言,係唔係都市傳說來?

81 回覆
7 Like 20 Dislike
書寫方面難, 但語言結構簡單
你都on99,英文咁撚易一堆「香港」人十二免費教育都學到成劈屎
你估英文無,其他語言無
你問下上一輩唔識字嘅係咪唔識講「漢語」
又乜春拼音,筆劃,音調,幾多香港人有系統學習過,街邊啲阿姑定燒香阿毛,見到依啲理論就扯火其他語言唔撚係?
其實唔同語言都有唔同玩法,英文玩一詞多義,日文玩同音異詞
呢啲普通話咪會咁囉
你講粵語定普通話,上一輩啲人完全唔識聽唔識講唔識寫係咪當學first language你依啲咪象牙塔囉
最難唔係冰島文咩
咁又真,淨係個With衍生嘅問題都有好多,我求其作一句: I eat wit spoon,都可以有兩個意思:一係就用匙羹食飯,一個係匙羹陪住我食飯
黃仁勳算係世界上最叻個班精英喇喎,你攞普通人同人比
部首 象形 形聲 應該唔算純符號?
洗鬼理佢咩
咪等佢去外國搵個阿姑阿毛來試下唔靠呢啲象牙塔系統教佢中文讀說拼寫囉
又或者佢親自表演下唔學四十音學韓文
唔學五十音學日文先囉
要討論就要從second language嚟討論,唔覺中文有文法嗰啲係因為母語唔洗特別學,你本身已經建立咗語感。但你讀深入啲研究,其實中文語法都煩,不過相比英文我覺得係簡單啲嘅。

至於讀寫,上面都有人講咗要逐隻逐隻字認,build up咗字庫,然後再學組詞,再去組句,其實要學好耐。聽講相比就易上手,所以好多ABC bbc識講唔識睇就係咁解。

我有教過外國小朋友中文,對佢地嚟講係一粒字就等於一幅畫咁,你要記幾多幅畫先睇得完我呢段字?
其實點解一定係打飛機
我自己都覺得廣東話其實好難學
外國朋友成日叫我教佢地, 我都唔知可以點教
用字咁多組合意思 , 語氣語調又有唔同
我有個大陸同學 細個由北方搬去係廣東生活, 聽左好多年廣東話
但佢都係講唔掂
識得ching chong 又點 個世界係講英文話事
得普通話先咁on9,同埋係佢專登寫得咁on9,其實可以寫清晰啲。
Sorry呢啲for煲東瓜only
如果真係咁簡單
就唔會有咁多人用開都可以中文唔合格啦
答案係日文最難

美國政府有個FSI language difficulty rankings畀佢哋嘅外交官
最難嘅Category V有阿拉伯文、普通話、廣東話、韓文同日文
但係日文打咗粒星,即係比另外4個仲難學
https://effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty/
你記 apple,banana 冇章法可言咪一樣難。
中文叫語言,印度雅利安語支都叫語言啦
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞