中文係全世界都難學的語言,係唔係都市傳說來?

81 回覆
7 Like 20 Dislike
邊個話母語英文者既華人係好易學中文 黃仁勳識唔識?直情台灣出世,但依家講中文都係完全唔正
https://youtu.be/x7N8eHyfB5I
如果單計普通話對談好似唔係好難

有個英籍印度人朋友,番大陸做野年幾日常番工生洗對話已經完全無問題

讀還好
寫佢就覺得簡體都唔易
你去半年賓賓國你都會識講同聽。。

Dllm 迫住你講呀嘛
齋學講其實唔難,因為根本冇乜文法要學
對外國人黎講應該係得聲調有d難度

不過如果學寫就真係好Q難
唔係冇文法,而係教育系統冇人教文法
中文可以係1999
2014年外國人中文十級考試試題:
請考生寫出以下兩句話的區別在哪裡?

1.冬天:能穿多少穿多少;夏天:能穿多少穿多少。

2.剩女產生的原因有兩個,一是誰都看不上,二是誰都看不上。

3.地鐵裡聽到一個女孩,大概是給男朋友打電話:「我已經到西直門了,你快出來往地鐵站走。如果你到了,我還沒到,你就等著吧;如果我到了,你還沒到,你就等著吧。」

4.單身的原因:原來是喜歡一個人,現在是喜歡一個人。

5.兩種人容易被甩:一種不知道什麼叫做愛,一種不知道什麼叫做愛。

6.想和某個人在一起的兩種原因:一種是喜歡上人家,另一種是喜歡上人家。

7.女孩約的男孩遲到了有兩個原因:1.睡過了。2.睡過了。

老外終於淚流滿面,交白卷回國了。
音都唔難,中文字得一個音死記死讀多幾次就得

英文等拉丁語系啲連讀弱讀輕重音,連字之間省略讀音先真正玩死中文母語者
計字數,英文得26個字母,中文字就十幾萬字,真係難好多
yes
日文因為有漢字,所以難學語言變排第五
英文生字加廣東話文法會唔會成為世界最易語言
廣東話文法組合仲多個普通話 好易通順
有咩開頭唔係死記硬背
文法簡單反而難,好多嘢要靠意會,唔可以靠文法規則/邏輯去理解。。仲有好多成語、歇後語,全部都係典故,外國人好易聽到一頭霧水。

而且中文係tone language,又時常有一字多音,要掌握真係唔易。

易唔易學可能見仁見智,但就算易學都難精
任可一個語文考試都係讀寫聽講,如果唔係識晒都唔可以算識果樣語文
中文算易啦 係寫同讀難啫
西歐語言就寫同睇都難 包括英文
英文直情係好混亂嘅語言 拼寫唔一致
西歐語言 聽同講難 至啱
普遍中文日文聽同講都冇英文法文花得咁長時間先熟
咁係代表中文本身就好易出現語意不明嘅問題,缺點嚟都可以用嚟J
司氏食獅史
中文日常溝通,有幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞