有冇人比人用普通話問路既時候由以前細個好聲好氣到依家唔理佢地?

82 回覆
192 Like 10 Dislike
我會指佢去另一邊 跟住就走
好似對痴線佬咁
同我一樣麻撚煩問問問
我以前唔理 而家無所謂 會答

台灣又好大陸又好
唔覺得佢哋普通話人有尊重香港人母語
嚟到香港 都要人就佢哋講普通話

我唔會理佢哋lor 問我路 只會用廣東話答
你用英文問就英文答
支持, 唔識講北平地區方言
是但啦 咪一樣繁體支那
咪又係支那仔,你出國同d南方人傾計係同台仔一樣口音
好多年前試過幾次俾大陸人問路都係咁,一開口普通話,問完唔該都無聲。
從此之後一遇到普通話人都會扮聽唔明走開。
我番工對住d 大陸人都係用廣東話答番佢
講真⋯「國際語言」咪又係戰爭霸權黎
點解成撚日對普通話同英文雙重標準﹖

預左比人話五毛
一定要教佢相反方向,越詳細越好
唔好以為唔係香港就唔會被支國人問路

我試過係意大利 坐係一間cafe睇睇下書有件支國女人行入舖用普通話問我outlet點去,仲要唔係有禮貌果隻(雖然為問路衝入舖頭打擾入面顧客本身就極無禮)

我直接用英文答佢sorry I don’t know
我就好開放既
普通話真係強大到外國人第二語言通常會學既,甚至令到多左好多國家將普通話列埋為官方語言
整體地位同英文差不多既話,咁我覺得d人係其他國家會同唔識既人講普通話,又真係冇問題

你都識講,戰爭霸權
中國咁叻咪贏場戰爭,做個霸權黎睇
直接反問佢由邊度黎先,中國黎即閃
試過有人用普通話問我路 我用英文答佢 佢又聽得明 cls
10多年前我係深圳二線邊檢比解放軍捉我架車用軍車牌,仲要假的有磁力果種,我哋係call車,唔知架車用假車牌,解放軍明明講普通話,我同我同事全部扮唔識聽一味講英文,佢哋用廣東話叫我唔使扮,因為車牌係軍方賣出嚟,所以費事多事放哂我哋走,守香港啲解放軍可能精通三語。
從來廣東話答
亦從來無試過對方聽唔明
其實語言就係用黎溝通 係要賦予一堆價值觀落去 人地講咩語言得咩語言唔得 真係好無謂
人地普通話問路 我廣東話答 佢聽唔聽得明就佢既事
依家咪迫緊你本國既人學囉
屌你

連本國既人都唔學又點迫到外國人學?
你啲自証預言黎播(只不過係反向)
你自作自受啫
地球係圓嘅,所以兩邊方向都去到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞