有冇人比人用普通話問路既時候由以前細個好聲好氣到依家唔理佢地?

82 回覆
192 Like 10 Dislike
唔知點解去到邊都有人問我路
去日本有日本人問我路,去韓國有韓國人問我路
係香港當然都好多香港人同中國人問我路

以前細個真係唔撚識野
比中國人問路,有冇禮貌用咩語言都好,都好聲好氣答佢

大概10年前左右,開始唔會理d一開口講普通話既中國人,但如果用廣東話講你好再普通話問我,我都仲當佢地有禮貌,識尊重,好聲好氣答佢

到依家,就算佢用廣東話講你好(雖然10個問你路既都唔知有冇1個會咁講)再普通話問你
都一律唔會再理佢地
我唔係歧視中國人,如果佢真係用廣東話/英文問路,好重口音都好我都仲會理下佢地
而係本身香港人就只係用廣東話/英文
點解你問我路,仲要expect我用返你地方既語言答返你?普通話又唔似英文咁係國際語言

btw唔洗話d咩台灣人問你路咁點,同樣道理,你黎到我地方仲要expect我講你語言?
更唔好講d連登仔成日打飛機話台灣口音點好聽點好聽法
實質大把福建人講緊既口音同台灣人差不多一樣,相反一樣有台灣人口音好似北方口音咁
根本唔會分到
上個月試過比佢地叫停問路
答完佢,佢唔該都冇就走左
樓主應該因係果種行路好鐘意同迎面而來既人眼神接觸既人黎…即係咩人都要望一餐果種
咁都要分析我
你比人問路通常都係企係度先比人問架啦
我都一樣10次有9次係企係度比人問,每次都望住電話/呆企
或者有d人再絕d點條錯路佢行
十幾年前喺灣仔 有個支那人問我圖書館點去
啲態度勁差 本來諗住唔柒答佢

最後指咗佢去相反方向
台灣口音同其他口音真係有好大分別
你分唔到姐
廣東人啲廣東話同香港廣東話都有分別啦
利申一聽就分到 條仔台灣人
以前都係用廣東話應佢哋,如果我聽得明佢講咩
我對住鬼佬都係應廣東話先
之後佢真係唔識廣東話先用英文
可以有禮貌講句Sorry, I cannot speak Mandarin 行開
無論佢講咩語言,我都睇人決定:

如果係好civilized嘅感覺,我就盡力就佢嘅語言
感覺正正常常OK嘅,我就講返英文
如果有柒少少嘅感覺,我就用廣東話
仲差嘅,扮聾
再講,屌佢

我係憎生番行入我嘅生命中,而唔係sociopath
某啲地方嘅大陸人
佢哋嘅口音真係同台灣人好似

而且一兩句 根本好難分到佢係邊度嚟
咁有d字眼係分到既,例如垃圾係中國中文同台灣中文發音係唔同
但大部份情況下唔係咁容易100%分到
https://youtu.be/JWu74ylnz6Y?t=37
求其搵一個普通福建人講既中文,都幾肯定佢既口音就咁係街到問人路,大部份人都可能以為佢係台灣人
正確態度
同佢講:Sorry, I don't speak Chinese.
一個路人問路 都係一兩句 要點分?

而且佢哋都係普通話人 點解要分大陸定台灣

定係 只要唔係大陸人就要就佢哋用普通話?
所以我咪話講一兩句係唔會分到
廢事比d崇台友反駁話台灣人口音好容易分到,我唔理用普通話問路既人會「誤殺」台灣人
我台灣來的
呢啲一律用英文覆:
I don't understand mandarin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞