住緊公屋嘅你家庭開始幾多到

381 回覆
19 Like 646 Dislike
如果你係女人, 冇份打工就唔好2公婆份糧啦
唔好2公婆份糧?
你覺得呢啲興趣技能最後會唔會為你個細路大個之後帶黎每月一萬既收入?
兩公婆加埋搵五皮可以申請到公屋?
$1700一定唔係富戶既租
你俾飯佢食
第時佢都未必養返你㖭
計呢d不如唔好生
你每個月儲起呢一萬蚊,大學grad左比個仔買樓 投資 創業 佢仲多謝你啦
俾得1萬學嘢
第時都預多咗嚿錢俾佢做首期啦
如果唔係真係唔好生
我都係一條友都差唔多6萬
交咁少租先儲到錢
不過我二人單位,驚出年加人工就會爆數
一check就要收屋…
匯豐唔係有廣告話後生仔平均月使五萬咩
點會兩公婆加埋先搵五萬
想問下排公屋排咗幾耐? 生咗先開始排定未生已經開始排?
搵得5皮野點濫用?
囉到之後就行富户政策
你知唔知公屋入息要求
政府規例寫明 公屋戶2人家庭每月總收入上限係19550。而家樓主係多咗一倍有多。你話係咪濫用資源? 5皮對你嚟講可能好少,但唔影響政府對公屋戶嘅要求
傻閪,好似申謝時限額同已經得左手係唔同播...
>>若公屋住戶的家庭入息超逾現行公屋入息限額五倍,或家庭總資產淨值超逾現行公屋入息限額100倍,或未有在指定日期或之前交回填妥的申報表,或選擇不作出申報,便須遷離其公屋單位。
...申報安排
在公屋居住滿十年的住戶,須每兩年進行一次申報。
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/index.html#p3
PS:樓主幫你洗走條白痴狗閪...送張相比禾...如果你準備賣相戈陣!
入息有分住前同入住後 入息要求5倍先要搬
3人都成十幾萬先要搬 咁你話我聽點濫用?
2個人
食飯+交通:10000
養車:4000
水+電費:1000 (24小時冷/暖氣)
電話費:300

唔明點解你屋企有煮飯仲可以食到8K一個月
但係佢仲飲緊奶
其實係
一個人供樓
想最快上車嘅一係月薪高先過到壓測
月薪唔夠就要再儲大啲筆首期
如果屋企唔係公屋又唔係私樓一路都要租樓
就個個月都要萬零蚊支出去交租
佢係大洗 洗洗吓唔覺唔覺遮 水都用到350
3人家庭月薪上限11萬幾,佢冇爆
舊邨正常千頭
倍半都係千中
香港D人供樓都好似公屋仔咁
賺夠就移民啦
原來假膠 仲認真咗添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞