住緊公屋嘅你家庭開始幾多到

381 回覆
19 Like 646 Dislike
我自己住緊 住左十幾年 仲要搬過兩次屋都有
你係咪冇去過公屋 柒到?
水費350都好貴
三人家庭喎,六萬幾先倍半租
又奶粉 又學費
好明顯樓主4人家庭
15k左右
樓主D洗費真係好誇
我唔知你點樣水電媒2500啦
我就住港島,港島出名電費貴,我屋企6個人住
基本上夏天只要屋企有人就開冷氣,仲要兩部雪櫃,都係800幾蚊
我唔知你點樣1000蚊電費
因為我見你飯錢車錢似好貴車費,我估你應該係住新界番港島?
唔會係住港島番新界掛?

小朋友幼稚園興趣班都要9200?你真係貴族學生wo
兩公婆自己食飯搭車又8000?
車費大部份人應該都係1-1.5k左右,仲可以買月票同埋有政府津貼幾舊
一個月一般打工仔都係番20日工到,姐係lunch $150日?
出街食下野又$3000,姐係個個禮拜都要洗$800?
本身出去食好d幾舊水唔過份,不過你平時lunch都食咁貴,每星期都仲要再特登出去食好野,咁你真係好有食神

咁洗錢法叫無咩點洗錢,咁睇黎大家對「無洗錢」呢個concept都有d問題
我個人係咁排
買私樓 >租公屋>租私樓

首期又味儲夠咪住公屋先,但幫人供樓就真係唔會諗
呢個年代,租樓真係唔等於幫人供樓啦。。都係一個expense 姐
你係英國?
真係咩都冇點買,要買嘅都係日用品
係咪,你無買野呀,不過你食哂lor
唔係住公屋都唔知你點養細路
Rich
你唔賣相幫補下
兩個人都過萬,3個人11000好多?好耐冇出街食定餐餐兩餸飯
餐廳食嘢都300起跳,其實我自己食50蚊大家樂都覺得ok, 但一家人出街食就會食好少少咁
賣比你要唔要
我計埋新熱水爐分期又有乾衣機(一個星期乾3個鐘度) 煮飯一星期大約5餐
一期都係交緊1800蚊 佢點一個月1000媒氣費
同個細路就算食茶記都最接近200,叫兩個大人set都140 小朋友想食雞比西多又40 加杯紅豆冰又10蚊

不如比多少少去d中價餐廳
咁應該係一期1000
要睇係舊爐定新爐
以前用舊爐唔煮飯同而軟換左新爐煮埋飯都係差不多
你應該要了解晒成個月既真正支出 先可以知道邊個位可以慳
個個都話舉報
3人搵多過120000先要趕走
幫到人實幫
再多d 刀 duck tim
Hugo709394
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞