2023【英劇】討論區

178 回覆
13 Like 1 Dislike

新一年繼續同大家傾下英劇
超低成本英劇推介 staged

疫情下個個用ZOOM,有冇諗過ZOOM都可以用嚟拍劇呢
michael sheen&david tennant全程利用ZOOM互噴
仲有好多明星客串,而家播到S3

2022年英劇個人推介 (串流)

- slow horses,Bad Sisters,trying S3 (Apple TV+)
- the devil's hour,the english (Prime Video)
- the flatshare (Paramount+)

Netflix:大路野大家都識,其他可以睇有anatomy of a scandal,The Bastard Son & The Devil Himself

真Fans大考驗 inside man
2022年英劇個人推介 (BBC)

出自adam kay小說the is going to hurt
由ben whishaw帶你走進醫完辛酸史

the capture s2 事隔3年 season return
S2故事鋪得好好,S2咁樣完其實都夠皮了

其他可以睇既有
- Sherwood
- Everything I Know About Love
- Ghosts S4
- SAS Rogue Heroes
all creatures great and small 都係我一直推既
有舊版有新版。新版係channel 5出,而家去到Season 3

呢套劇賣點係 溫馨治癒,同一班動物相處
新po茅人
BBC First有得睇返happy valley頭兩季+同步上S3
新po留名
#1揀圖揀得好呀樓主
可以喺邊度睇
明明係全程利用zoom 互相示愛
英國最甜couple
超越Simon pegg 同nick frost
仲有今年上Good Omens S2
睇佢兩個戲外玩到戲內再玩返出戲外
既然佢哋戲內戲外都唔掩釋咁大方示愛
我都唔會留手去ship 佢地真人同角色
老實講我覺得真仲甜啲
戲內都仲要跟劇本
戲外自由發揮
劇本性格同stage 性格剛好極端
任君想點食就點食
戲外我覺得有鬥嘴 甜啲
正途要有join now bbc first

prime video 新劇the rig 已上
now bbc first 可唔可以online 睇?
定係一定要裝盒係電視睇?
now個網冇bbc first價錢睇既
https://youtu.be/UztioBpKlRk
真人根本係完全相反
惡魔好Pure, 天使好邪惡
The Office UK

可以話係英劇嘅極致
冇野超越到
同埋好體現到英國文化、含蓄嘅幽默感
可以online
價錢....我都唔清楚

因為我以前屋企join過另一個台既BBC First
BBC First啲劇其實唔係跟得貼,係間唔時一兩套跟得貼
Staged 真係有lily
佢真係同Michael 一模一樣樣
https://www.youtube.com/watch?v=RMNVQuNqmqc
唔講劇 原來BBC早排出左套真人Show The Traitors
都幾高迴響
慢慢咁追返happy valley頭兩季,
而家就播緊S3

有冇人同我一樣鐘意S1多過S2
S1有james norton癲喪狂
Catherine有潛質去拍line of duty
有沒人已經比Trouble Town洗腦

如果。。sophie rundle 換Charlie Murphy
Sally Wainwright係Yorkshire人
好多劇都係Yorkshire嗰邊拍
Sally 之前仲有另一套劇Last Tango in Halifax
都有Sarah Lancashire
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞