猜猜數學家~兩張圖入面邊個係真正嘅數學家?

69 回覆
102 Like 17 Dislike
我都無諗過會喺數po傾哲學
靠直覺鳩up 但絕大部分都證實到係啱嘅
玩abstract algebra
讀完真係覺得自己醒咗, 其他野都"其實唔難"
講起abstract algebra
原本都諗住學咗佢就可以明galois,然後就可以扮智者同人講數學啲gimmick嘢,五次方程點解冇general solution,屌學下學下group啲theorem發覺原來仲有ring同field要學,我攰了
佢哋啲名改得冇錯,成堆都病態
咁我唔係醫生哎嗎
我都係想學1+2+3+…=-1/12姐然後再扮智者,唔係想受折磨
姐係反而呢種嘅多 wtf
姐係類似X^2 呢啲可d嘅係極少數,係唔正常wtf
痴L線數學,我返高中d數自娛自樂算
呢個我都接受唔到,1、2、3呢啲只係少數,但0.592636747273…呢啲反而多,
但你個proof望落去幾合理
無限實數剔走有限自然數再剔走有限(rational同非超越數嘅irrational)根=無限超越數
唔通我因為日常生活習慣性見到1、2、3,所以有bias
呢個正常,嗰R^n咁大,n次都抽中枝collinear唔係話特登我都唔信喇
學完智力起碼加10, 要學
學得愈多, 加得愈多
如果玩geom/topo, D古怪野都唔洗理
我搞唔掂real analysis就敗走ring theory
送分題

上圖
下圖
C^\infty, C^n, 點都好過analysis D nowhere differentiable
估唔到大家玩得咁開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞