猜猜數學家~兩張圖入面邊個係真正嘅數學家?

69 回覆
102 Like 17 Dislike
送分題

上正皮
下負皮

點解以前啲人頭髪咁有特色
上圖
下圖
佢認為數學好就係庸才,因為數學係d最直觀嘅科目(好似),無共情。
數學好原來係庸才,我查實我半同意半反對嘅
一嚟我雖然睇緊康德,因為我嗰腦有三個想法喺度爭拗,我至今仍然躊躇不定數學係咩呀,而且我未睇完康德,所以我唔敢下定論
二嚟因為如果好似康德、叔本華所講嘅數學係人共有嘅時間直觀,係人都推導出嚟,咁係咩理由令有一班人(數學家)比一般人更精於數學,而當我睇返,例如話數學家嘅proof嘅技法:結果推番開頭、無中生有、砌數…,佢哋係好撚impressing,呢樣野要求人需要有對世界、對心靈嘅微小事物嘅觸覺、創造力,我覺得數學家唔係庸才

共情係咪指類似佛家(我印象中)咁大家原本喺一體嚟解釋咩叫sympathy?我記得之前睇嗰啲片嘅,好似係話叔本華認為情感、欲望係人即使唔從感性知性認識框架都可以意會到嘅嘢,所以佢哋就唔係表象喇,我有冇講錯?
P生
窮d 就係
送分題

好似都好唔開心咁
上圖正
下圖負
唔知,ching,我唔識叔本華,純粹聽過d frd 講下。
唔緊要,因為我都係唔識鳩噏下
睇吓有冇人有讀過大家一齊集思廣益咁姐
仲有巴打嘅名點解咁憎
因為我logic好廢
其實logic你日常生活不知不覺都用緊,只係班友將佢寫成symbolic language你陌生姐,其實你識嘅
因為我都唔識Logic
仲有因為我d frd 係歐陸撚
你身邊有識呢啲frd幾好咁佢色唔色logik
歐陸撚唔需要太清晰
我都唔想學logik
我想學人講詩意的棲居過寫意人生,一係反資本主義我唔洗返工(鳩噏,我heideggar, marx都未睇)
當年prof: 十個有個玩呢D都痴咗, 第十個唔痴都俾人當係痴
Marx 唔係唔洗返工,而係勞動創造自由!
屌 我又柒
人地共產主義幾L正面,創造自己想創造嘅作品得以自由,我只想休眠
可惡的美帝國資本主義
仲讀緊real analysis未讀到呢裏,但一諗到要讀呢樣嘢我半痴
All worker unite!
全國工人站起來!!!勝利等待工人階級!!!
冇諗過講數學講到我意志高昂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞