[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (6)

1001 回覆
17 Like 0 Dislike

可以點起丫

世事嘅嘢

Btw 點解芬蘭係壽

好似芬蘭文讀音似,之前post有討論過

謝解答

寄大陸幾時先到呀屌

逃得出俄羅斯,都逃唔出中國
利申,中左

呢兩個點都中架啦,大家可以做定心理準備

大陸仲要係偏遠地區嘅話就係咁先

大陸偏遠地區真係好垃圾

以前搞過啲送卡片,係微博玩,抽到幾個大陸人去送
又寧夏又大連之類,寄平郵寄咗好耐佢地都收唔到(我諗都係寄失咗)
佢地PM鬧我呃佢地
好彩有係寄之前影低相,佢地就無聲出

唔好話香港寄大陸
當年去大陸study tour寄咗廿幾張postcard俾大陸嘅penpal
有三分之一都寄失咗
中郵係叻嘅

睇過新聞話,中郵有啲郵差好無道德
會打開人地信封睇下入面有無值錢物品,或者見到靚Postcard會自己拎走當寄失

所以有排都傳開話要寄Postcard寧願入信封當係一封好普通嘅信咁寄,會安全啲

我都係睇人地咁講,真假就自己定奪
港共政府真係好冇遠見
你拎得九龍灣塊地又起動九龍東

新舊總部一齊好似KITTE咁起成商廈
商場同淨餘樓面用黎賺錢補貼HKPost
地下門面同樓上office本來就唔係同一個門口架啦

港英工業貿易署起旺角都唔想浪費留2層做商場
設計水平時光倒流50年前

http://www.legco.gov.hk/yr16-17/chinese/panels/edev/papers/edev20170721cb4-1402-2-c.pdf

補充:現時新GPO只係將中環座野搬去九龍灣起返出黎

寄大陸幾時先到呀屌

利申,中左

大陸偏遠地區真係好垃圾

又寧夏又大連之類,寄平郵寄咗好耐佢地都收唔到(我諗都係寄失咗)
佢地PM鬧我呃佢地

唔好話香港寄大陸
當年去大陸study tour寄咗廿幾張postcard俾大陸嘅penpal
有三分之一都寄失咗
中郵係叻嘅

會打開人地信封睇下入面有無值錢物品,或者見到靚Postcard會自己拎走當寄失

所以有排都傳開話要寄Postcard寧願入信封當係一封好普通嘅信咁寄,會安全啲

下次寄中國要入信封

利申,中左

大陸偏遠地區真係好垃圾

佢地PM鬧我呃佢地

唔好話香港寄大陸
有三分之一都寄失咗
中郵係叻嘅

下次寄中國要入信封

試過有次用信封寄
收件人同我講返話收到嗰陣張郵票俾人撕咗落黎
其實已經唔係特別郵票 只係雀仔郵票

利申,中左

大陸偏遠地區真係好垃圾

佢地PM鬧我呃佢地

唔好話香港寄大陸
有三分之一都寄失咗
中郵係叻嘅

下次寄中國要入信封

試過有次用信封寄

搞錯
連續三張唔同國家既都唔蓋郵戳 咩玩法
利申 其中沒有壽湄

試過有幾次旅行寄畀屋企都冇郵戳 總係覺得欠缺左啲嘢

我都覺

冇郵戳真係會好sad

慣咗就咁掉落郵筒,無蓋郵戳

不過日期一定會寫

唔緊要,送到去郵局就會蓋郵戳
香港正常未見過冇戳寄出
係有啲國家時有時冇

收過朋友寄比我嘅香港postcard 係冇郵戳

利申,中左

大陸偏遠地區真係好垃圾

佢地PM鬧我呃佢地

唔好話香港寄大陸
有三分之一都寄失咗
中郵係叻嘅

下次寄中國要入信封

試過有次用信封寄

其實睇你地咁講 入唔入信封都係死 睇下你張卡、郵票啱唔啱佢胃口

哪有票

前年郵展有一包包蓋銷票賣,買左2包點知勁多重覆頂佢
利申 其中沒有壽湄

我都覺

冇郵戳真係會好sad

不過日期一定會寫

香港正常未見過冇戳寄出
係有啲國家時有時冇

特登拎去你樓下入信箱
利申 其中沒有壽湄

我都覺

冇郵戳真係會好sad

不過日期一定會寫

香港正常未見過冇戳寄出
係有啲國家時有時冇

特登拎去你樓下入信箱

香港我都試過收到冇蓋印既信
俾我meet落黎再用

我都覺

冇郵戳真係會好sad

不過日期一定會寫

香港正常未見過冇戳寄出
係有啲國家時有時冇

特登拎去你樓下入信箱

俾我meet落黎再用

講開我又好似做過依個動作

特登拎去你樓下入信箱

俾我meet落黎再用

哪有票

我記得樂滿郵有
$238 : 一本值$198嘅集郵簿 + 30張used郵票

哪有票

我記得樂滿郵有
$238 : 一本值$198嘅集郵簿 + 30張used郵票

原來依啲都有得玩

利申,中左

大陸偏遠地區真係好垃圾

佢地PM鬧我呃佢地

唔好話香港寄大陸
有三分之一都寄失咗
中郵係叻嘅

下次寄中國要入信封

試過有次用信封寄

其實睇你地咁講 入唔入信封都係死 睇下你張卡、郵票啱唔啱佢胃口

特登拎去你樓下入信箱

俾我meet落黎再用

香港比例好少
我3-4年先有一張蓋印再用

我都覺

冇郵戳真係會好sad

不過日期一定會寫

香港正常未見過冇戳寄出
係有啲國家時有時冇

特登拎去你樓下入信箱

識人去旅行寫唔切postcard番到香港人手寄
仲有一招係用鉛筆寫寄去自己屋企
番到香港用原子筆寫番再人手寄

哪有票

我記得樂滿郵有

我本簿淘寶四十幾人仔

哪有票

我記得樂滿郵有

我本簿淘寶四十幾人仔

有冇LINK
聽日去書展,有冇買明信片既檔口介紹
港共政府真係好冇遠見
你拎得九龍灣塊地又起動九龍東

新舊總部一齊好似KITTE咁起成商廈
商場同淨餘樓面用黎賺錢補貼HKPost
地下門面同樓上office本來就唔係同一個門口架啦

港英工業貿易署起旺角都唔想浪費留2層做商場
設計水平時光倒流50年前

http://www.legco.gov.hk/yr16-17/chinese/panels/edev/papers/edev20170721cb4-1402-2-c.pdf

補充:現時新GPO只係將中環座野搬去九龍灣起返出黎

總局又搬
寄大陸幾時先到呀屌

但係今日有張俄廿幾日就到左
寄大陸幾時先到呀屌

但係今日有張俄廿幾日就到左

俄咁飄忽嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞