點解陳柏宇唱極都上唔到一線?

393 回覆
462 Like 50 Dislike
「近年谷唔起」嘅定義係?

無乜好歌 得就算俾拉鏈夾袋皮比較出名
要講大眾嘅話六十後都可能唔識陳奕迅大多數啦,莫講 周姐撚。唔通陳奕迅又「唔紅」喇喎?
Star hall開騷坐唔滿
大眾識唔識佢啲歌
要講大眾嘅話六十後都可能唔識陳奕迅大多數嘅歌啦,莫講 周姐撚 嘅歌。唔通陳奕迅又「唔紅」喇喎?
無言的親親親 侵襲我心
聽到毛管凍
有話佢「好紅」咩?你講到佢完全冇名氣咁係唔準確喎
SONY
祇可話生不逢時
SONY有林奕匡做創作歌手作過《高山低谷》、《安徒生的錯》、《一雙手》等算係俘虜過一班師奶,不過佢哋去晒追偽韓MIRROR
全間公司啲歌都唔得
Edward Chan
但Edward Chan畀其他人啲歌又唔差
SONY有林奕匡做創作歌手作過《高山低谷》、《安徒生的錯》、《一雙手》等算係俘虜過一班師奶,不過佢哋今日去晒追偽韓MIRROR

林奕匡唔知算唔算已急流勇退
因為扮哂歌神
隱世歌神
係咁講佢以前唔紅做咩
咁佢而家的確係紅喎
屌突然諗起梁漢文
又唔係陳柏宇自封嘅

係當年高登仔封

跟手傳媒攞來叫
佢仲要連個唱腔都轉埋
雖然知佢係聲帶有事先逼住要轉 但新唱腔真係唔好聽
1977年,張國榮參加麗的電視(亞洲電視前身)舉辦的亞洲歌唱大賽,以《American Pie》一曲獲香港區亞軍而正式出道。[17]

1978年1月推出英語唱片《Day Dreamin'》。
4月8日,於第二屆香港金唱片頒獎典禮中獲獎。[18]

1979年,推出首張粵語唱片《情人箭》,但銷量不佳而被唱片公司解約,此時大多時間在麗的電視的電視劇及青春偶像電影參演。張國榮初期的歌唱形象較為前衛,帶有詹姆斯·狄恩 (James Byron Dean)的反叛和浪漫,加上當時歌唱實力不濟,未被大眾受落。有次參加街坊會堂的歌星大聚會時,拋了頂心愛的帽子下台,竟被觀眾連帶噓聲扔回台上。[19]

1982年,但隨著與麗的電視的合約到期,他在陳淑芬牽線下跟隨恩師黎小田轉投無綫電視(經紀合約)及其旗下的華星唱片(唱片合約)。[20]

1983年,推出第二張粵語唱片《風繼續吹》而嶄露頭角,同名主打歌成為家喻戶曉的經典金曲。[20]

1983-1977 = 6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞