點睇啲人DSE得lv5 都敢收咁貴補習?

125 回覆
18 Like 127 Dislike
高中差唔多啦
百貨應百客姐 明買明賣
無5**
以前收開150
而家收開過200
見過同班有條廢物收400都接到生意

你地好心咪頂爛市
150/ hr真係底薪
大佬你住我隔離就話姐
來回加準備教材加上堂
除翻開真係唔多

之前見120蚊得1個鐘但要補全科
肯定有人做壞規矩啲家長先搵我地笨
數得 5* 收人130 高唔高
數得 5* 收人130 高唔高

頂爛市 收150完全唔過份
無5**根本唔應該係度害人啦
自己都唔識又點教人
根本唔係收幾錢嘅問題
ig d 補習
搵我好過 5*
冇**

BA 同 Chem
自己都係5**先敢搵下補習
其他5*既科都唔敢幫人補
怕誤人子弟
得5仲敢出黎教真係癡撚線
肯定係得5但自問實力5**果堆
有hku/神科加持可以唔同好多
5**八大普通科同5**hku神科價錢可以爭成倍
試過hku bba law/mbbs 補收我$250 per hour
cu gbus收我$200 per hour

btw高登有個自稱數學補底好勁巴打講到自己好勁
100%學生lv4 1上4 2上5
收我$170 per hour
點知最後原來佢得lv5
每次一上堂淨係將一堆pp mc扔比我叫我用最快時間做左佢
結果我做左成粒鐘,條友就喺度瞓覺或者坐喺度玩電話
做完剩返幾十分鐘落堂,佢好快咁講一講點樣用cal機sub數出ans就完
而且重點係今年佢教嘅所謂cal 機 sub數技巧全部ban哂用唔出

係呀話你呀垃圾鍾民屌你老母
收下把口啦 自己又有幾多粒星呀?星都冇粒話人冇資格補
自己攞到星同幫人攞到星係完全兩回事

自己攞唔到就更唔洗講幫人攞
其實讀緊神科,可唔可以開班教? 請問邊度可以book房 類似補習社咁經營
其實讀緊神科,可唔可以開班教? 請問邊度可以book房 類似補習社咁經營

識有嗰讀緊poly MLS and CU stat嘅開班收幾十人
收下把口啦 自己又有幾多粒星呀?星都冇粒話人冇資格補

開嗰Post唔洗show自己讀medic嘅
真心想問 冇料但一放榜就做補習嘅人 冇乜野教材
純粹用教科書鳩教?定係用補習名師Note

我多數見cafe都係間教科書
試過hku bba law/mbbs 補收我$250 per hour

點知最後原來佢得lv5
做完剩返幾十分鐘落堂,佢好快咁講一講點樣用cal機sub數出ans就完
而且重點係今年佢教嘅所謂cal 機 sub數技巧全部ban哂用唔出

點知最後原來佢得lv5

終於係度有緣見返巴打
我都想簡單回應下

1. 我數學係廢,得隻垃圾5。
但我開始補習前 已經同各位學生清楚交代我自己既成績
上第一堂時我都清楚show哂我既成績(dse cert+大學學生證)
經由雙方同意先開始補習
當中提過既學生成績 全部建基於我過去幾年既學生最後考出黎既成績

2. 如果巴打仲記得
我上第一堂個時已經講過
我主力都係幫人補底 因為我自己都唔勁
我第一堂比mc你做 係我每個學生都經歷過既事
主要係check下學生底子同做數既習慣(例如做數學mc會唔會堅持順序由頭做到尾、會寫哂d step係mc紙再圈答案)
我過去每一個學生第一堂都用唔多於20分鐘去做完
但巴打 誠然 你個時底子比較麻麻
你用左多一倍既時間都未能完成
而過程中我都有比guidelines你點樣諗得快d
到你完成後我解完題
巴打你 自己 話都係唔明 叫我再講多次 我先會再用多左時間去解釋
顯然我呢套教學方式未必配合到你
呢個係我疏忽 真係唔好意思

3. 你話我教你既sub數今年被ban
如果巴打你仲記得
我教你sub數既時候已多番強調
Sub數唔係皇道 唔好太依賴
佢只係 係有d情況下可以幫你做得快d
背後一定要識變通 必要時用返concept去做
舉例 2016年math mc第一條
若果平時只係亂sub
冇諗過咩情況下要轉一轉sub數 個條未必用得著
而且 你當時只係補左我一個月
我教數學唔係淨係教sub數、skills
顯然 我既能力
不足以令你信服我仲會教其他野
呢個問題上 我再次向你道歉

4. 若果照你所講
我每堂都淨係係度呃飯食
過去幾年應該每一個學生都會即quit唔再補

至於你講過你對我既其他不滿
我會反省同改善
同時 我已經冇再教數學 專注於其他我有5**既科目上
最後希望你前程似錦

幾得體
不過瞓覺同埋玩電話點計先

點知最後原來佢得lv5

雖然唔咪我俾熱,之前我都覺貴。咁聽完大家咁貨比貨,我跟個個,350/hr ,相比下,又好似抵返, 出去上英文course , 中學DSE 英文,係學校英文老師介紹,去HKU 到上堂, 都覺得個doctor 幾有料到。

幾得體
不過瞓覺同埋玩電話點計先

1. 玩電話 -- 我承認有用過電話
事源我當時比較忙 亦收左好多唔同學生
有時要同學生約定下一堂 亦都會whatsapp答學生問題
但絕對 無 開啟任何玩樂性質的遊戲/睇片等等
當時既我 利用左 上面巴打做緊我派比佢做既題目時 覆whatsapp
呢個係我疏忽同錯誤 再一次同巴打道歉

2. 訓教
事源我同上面位巴打總共補左三堂
當中原定逢星期三夜晚補
但因巴打要補其他科調唔到時間
於是改遲左時間
如果我無記錯
應該係改左夜晚10點左右?
事前我都問過佢 咁夜大家都未必太有精神
加上我記得我有一次係病住 帶住口罩咁補 (藥亦放左係檯面)
一時疏忽失左神 真係好對唔住

幾個月前 上面位巴打有係其他po講過我(加上有另一位絲打)
表達對我既不滿
其實之前係舊登都回應過一次
估唔到巴打隔左咁多個月都覺得嬲不滿
不如就趁呢個機會回應下

幾個月前 巴打既po由我其他學生send比我睇
當時我冇即時回應
因為我審視返 我的確有好多做得不足
而且當時臨近dse 我唔想因爲咁而生枝節
而家事後希望可以解釋返

係個個po 巴打對我既其他指控:
1. Whatsapp唔覆人
其實巴打當時問我既問題
(如果我冇記錯 佢係問我關於skills)
我覺得透過whatsapp未必能夠清楚解答到
於是我當時有問過佢 下一堂面對面解答可唔可以

2. 臨時轉時間 無禮貌
我記得 當時係出左sem2時間表
本人於sem2同一時間會撞左時間 未必趕到
於是提出其他可行日子
而巴打指控我 要佢補完其他科再補我係強人所難
我當時係基於 本身巴打逢星期三係補完dh再補我
我假設左 巴打係接受左咁樣連續chur既模式
無再問清楚 係我唔岩
至於話我whatsapp無禮貌
我相信係由於我無用到emoji所致
由始至終並無任何冒犯巴打既意思
引起誤會 衷心致歉

3. 金毛 外表mk 上堂啪手指好似黑社會
呢個唔想多作回應
只好講 日後染頭髮時多加注意
上堂唔好啪手指 等等
我會留意返
嚇親巴打唔好意思

總括而言
我認為 引起咁多誤會、不滿
一切皆是我本人不當之行為所致
並在此再三致歉
對唔住
並承諾以下約則:
1. 上堂前好好規劃及衡量自己的狀況
包括生理健康、精神狀態、以及避免同時招收過多學生,導致分身不暇

2. 重新審視自己教學

3. 不再任教任何自己無5**之科目

4. 上堂時嚴格執行一切應當行為

最後引起咁多位巴絲既不便
本人亦再次道歉
往後亦不再作任何回應

巴打我真係唔想同你鬧戰
但係我真係覺得果到3堂夾埋都起碼過千蚊補習費換來係起碼八成上堂時間都係自己喺度做題目
如果你話測試能力我接受,不過真係有必要用三堂接近一個月時間扔低份pp去測試我能力?

我仲好記得當初你介紹係話
每堂會用不多於30分鐘測驗,之後對答案其餘時間就教唔同課題
到下堂就會用10分鐘時間重溫上一堂果教課
可惜最後測驗嗰度佔左個幾鐘,做完對答案已經差唔多落堂
我以為第一堂先係咁點知其餘果幾堂都係咁

假設我數學真係好差,超出你預計做嘅時間
但係點解你依然一坐低仲圈大量至少超過50條以上嘅題目叫我用最快時間做咗佢?
結果每一堂都淨係教計算機sub數就完,後來我先發完原來所謂特別技巧只係koopa日常教嘅計數機方法

而且當時我仲未對你所教嘅任何技巧完全掌握,
我個人期望係希望你見到我唔識做之後會停一停好詳細咁教技巧之後返屋企自己先操
並唔係用堂上寶貴時間去做佔大量時間嘅操練
最後我都係靠睇herman Yeung/上koopa mc plan先可以完全掌握MC做法

而且wts唔覆人果到我相信你自己都好清楚
我唔係指控問skill唔覆我,係你當時將上堂時間調黎調去,印象中好似話一星期連上三日又或者double lesson我出於確認之下問你清楚
點知可惜係冇回覆過
直至上堂前一日你先至匆忙咁WhatsApp我
而且我完全冇覺得你冇禮貌反而覺得你好nice
可惜我覺得係到後期有時主動WhatsApp問你問題或者請教下其他心得
結果係冇得到任何回覆,相比起第一次接觸你傾談補事宜完全係天壤之別

另外仲有其他問題我亦唔想提,其他巴絲都有提到例如不斷調時間方面
我亦唔想再搞到呢個Post變咗我哋嘅鬧戰或者追擊
我希望你可以嚟緊改變上面睇到嘅事項
唔好再令到來年18dse嘅學生有任何不滿/損失
當初我係因為見你係巴打先選擇補你,希望你唔好再令其他巴打絲打失望
教過幾年小班,自己會寫notes印埋騎釘/書,數學每個topic平均每本 50-100頁,補中六私補應該收幾錢
教過幾年小班,自己會寫notes印埋騎釘/書,數學每個topic平均每本 50-100頁,補中六私補應該收幾錢

$200/hr 以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞