紐時:澤倫斯基訪美 最想要的主戰坦克、戰機「拜登都沒給」

38 回覆
4 Like 14 Dislike
唔係話美式坦克同戰機唔多適合用開俄式軍備嘅烏軍所以先話唔比咩?
點解唔要核彈,一了百了。

最好俄羅斯同烏克蘭一齊收皮。
連斯基 過聖誕 問你要啲乜嘢玩
我說畀啲坦克我
連斯基 過聖誕 問你要啲乜嘢玩
槍 還是炮 但我說畀啲坦克我
對美國來講
關鍵係戰爭唔好失控

包括唔知邊個粒s300打中波蘭 拜登立即表態 無證據係俄羅斯做
江湖傳聞係
上個月起烏克蘭空軍已經派人去學緊用f16/其他北約機,相信陸軍都一樣
美國嘅進攻性裝備援助,大部份都係落左場先確認
防守性就要早少少講,要俄佬知道,限制佢戰術選擇
講多幾句,我相信之前一直未比未開始train
1)因為冬天前烏軍都忙緊真係打仗反推,邊得閒派精銳黎受訓。戰機坦克訓練時間比火箭炮大炮飛彈耐,冬天兩邊都推唔郁先有時間train
2)舊華沙公約國一直有援助烏克蘭,但佢地嘅華沙制坦克戰機防空飛彈庫存用得7788,所以先首先比愛國者(同要防州際彈道導山),再慢慢轉北約制戰機坦克
但美國幫澤倫斯基向歐洲吹雞 , 吹左2000部坦克喎 , 美國主要提供炮彈同防空系統
我相信比都唔出奇
但首選一定係F16
有大量庫存可以救急
中期黎講使用維護成本又低
長期又有upgrade path
簡單啲講,美方想要平衡與膠著狀態
問啲有蘇制坦克嘅北約成員好過
因為呢啲最貴
打緊仗呀大佬 庫存唔係問題🤦‍♂️
而家唔係自走炮肩射導彈
烏克蘭飛行員有幾多個空軍後勤幾多個
又點樣同你support幾款唔同飛機
‘瑞典 GRIPEN 係較易拿到手’
唔知你點得出依個結論
俄烏戰爭之後我就剩係信美國佬
佢送野比烏克蘭有邊次係送錯
有邊次唔係係烏克蘭最需要嘅時間比到佢地當時戰術上最需要嘅武器
澤仔應該用現有武器自爆打俄佬本土
美國除咗想維持現時局勢,唔會幫佢令俄佬撤軍
好正常
美國唔想完
唔完就世界和平
係戰機打返去莫斯科對美國佬冇著數
仲有marco同polo
‘人地外交問題唔比你’
而家問緊你點得出依個結論呀
有過數俾你就得啦
搞場大龍鳳就係想幫自己財自
比部戰機比你,有幾多個識用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞