葉劉淑儀:將邀請Google負責人到立法會交代 若果仍然不來,則是觸犯法例可被判入獄12個月

367 回覆
819 Like 41 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1680330-20221218.htm

葉劉淑儀:將邀請Google負責人到立法會交代
2022-12-18 HKT 09:11

葉劉淑儀說,,會去信立法會主席梁君彥,邀請Google負責人到立法會交代將正確國歌置頂的問題。

行政會議召集人兼立法會議員葉劉淑儀說,會去信立法會主席梁君彥,邀請Google負責人到立法會交代將正確國歌置頂的問題。

她說,如果主席未有時間盡快處理或者Google拒絕前來,她會再向內會提出引用權力及特權法,以傳票形式傳召Google負責人到立法會,如果對方拒絕,可出手令,若果仍然不來,則是觸犯法例可被判入獄12個月。葉劉淑儀說,有關做法需獲立法會大會通過。

另外,有關黎智英案聘用外籍大律師引起的釋法問題,葉劉淑儀認為,由於案件已押後至明年9月審訊,相信政府有時間研究,如果自己有法例可以盡量處理,就不要麻煩人大常委會。
支持
大陸都唔撚理
依班垃圾係都要搞大佢
負責人係咪香港個低級經理?
不如寄個Google Nest Speaker 俾姐姐同Google Assistant 傾計算啦
拎it人才

入監倉
靜啦小心擦鞋擦出禍
忠誠的廢物
香港再一次柒出國際
做戰狼無成本,又可以上位,點解唔做?
睇住成個港共係咁擦鞋擦出禍
都咪撚話唔滑稽
支持
將Google連根拔起
雖遠必誅
成班建制派都有精神病
国際金融中心
葉劉柒少陣啦,而家呀爺你靜d呀。成班忠誠垃圾
google 負責人同google office負責人唔同,佢地知唔知?
香港區嗰個負責人咪照去
反正又唔係佢負責
又冇權掂呢啲嘢
班撚樣問乜都可以十問九唔知
叫佢地問返總部
香港office 話自己話唔到事
負責人係美國
咁似乎要去美國拉人
想睇google 幫港府禁言 說好香港都無得講
估唔到Google 咁大間公司最後因為香港而收皮
一齊說好香港故事!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞