PSO2:NGS 推坑文 12月Stia大版本更新!

47 回覆
4 Like 4 Dislike
Sega旗下夢幻之星系列最新作《夢幻之星 Online 2:新世紀》,免費遊玩大世界ARPG,無論極限玩家定係鹹魚都可以搵到自己樂趣

日服官網:https://pso2.jp/
美(國際)服官網:https://pso2.com/

雖然名入面寫住PSO2,但實際同前作宜家唯一有聯繫就淨係得翻cosmetics類物品,無需要擔心啲玩咗10年既老屎忽玩曬

遊戲賣點1:高自由度創建角色

由前作開始已經係賣點既角色創建系統嚟到ngs更上一層樓,加埋眾多合作活動(賣點1.5?),自己最中意既角色都可以還原。 唔講咁多自己睇圖啦,真係整乜都得。

遊戲賣點2: 大地圖自由探索(基本上)無讀條

最近12/7更新之後四個大地圖(Aelios, Retem, Kvaris, Stia),分別對應平原,沙漠,冰山,火山四個區域,每個都有自己獨有怪物,獨特玩法等特色。大地圖內亦有不同小區域比玩家探索,採集,農怪等唔同活動。小區域之間冇讀條*享受無縫探索,大地圖之間就有條橋咁,格硬講都可以話係冇讀條既

另外每個地圖都有自己既 “紫塔”,咩係紫塔呀,其實就係當前版本既極限怪,比一眾極限玩家挑戰自己

*載入方式算係先放你入一個淨係得地圖既房,之後真係load完再tp翻你入正規房間,老實講就真係幾無縫既,不過載入時間視乎電腦網絡,話0讀條又小小誤導既

遊戲賣點3:持續更新+活動
宜家更新進度基本上係(全部大約)每2個禮拜一個小更新,2個月一個中更新,半年一個大更新。
小更新就係服裝池之類既細微野,中更新就會有啲地圖上新既野玩下,大更新就係新大地圖(i.e 上面四個地區)。每逢過節都有啲活動玩下咁,主要模式基本上都係打怪做任攞分換禮物咁,不過都會有新副本玩下,有時仲會有新攻擊模式既怪打添。

遊戲(賣點?)4 : 靚靚畫質

好啦好啦樓主係咪講到冇嘢好講攞啲咁既野扮遊戲賣點呀?err一半半啦,不過!靚畫質對一眾當RPG係奇跡暖暖既玩家嚟講係超超超重要的!見到隔離ff14就知道呢類玩家佔比甚高呀,畢竟唔係個個對挑戰極限有興趣架嘛,幫個女影相一樣重要!宜家仲有四個完全唔同既地區,啱曬一眾影相系玩家!下面留啲玩家既screenshot (小弟都有一張),大家就明呢個賣點幾重要

好啦,我想玩呀樓主,邊度玩呀? 咁就要揀翻國際服定日服啦!

國際服

各大平台(steam ps switch microsoft epic)即down即玩
課金方便(經平台)
一開就英文
無需vpn

相對差既市場(通脹度度都有,但係國際服比較嚴重)
玩家質素(遊戲內有方法對付,但係國際嗰邊就有啲。。開服嗰陣請過各大twitch streamer玩過,比入面既玩家嚇走咗 gm管理宜家好咗,不過有啲野治標不治本)
sjw(美服呢家野大家都明,角色冇得矮過140cm,某啲福利唔見咗等等)
ping (自己明)

日服

玩家質素(個人經驗玩咗6年未見過有問題(再括號可能係我之前未識日文))
市場相對良好
冇censorship
ping

日文(對一部分人可能係優點,畢竟原汁原味嘛,不過大部分睇唔明又真既,不過!可以解決!詳情睇下面!)
vpn(嚟喇嚟喇,呢個勸退唔少人。不過個人覺得呢啲一次性程序無需要因而走人。)

2樓再講點開
國際服:
呢個唔講啦,因為實在太容易,打開steam down落嚟玩直接開波。

日服:
首先!你需要一個sega既賬號。
官網pso2.jp > 新規登錄 >你既平台(呢度用pc)> Sega ID 取得

上至下係:ID 密碼 密碼確認 email 出生日期 保險問題 保險問題答案

confirm 時要用到日文captch 可以用google translate畫畫 / https://www.lexilogos.com/keyboard/hiragana.htm
自己對

好啦,有ac,跟住呢?
1. (冇咁建議)可以直接down官方launcher玩
https://pso2.jp/players/manual/setup/pc/

確認確認確認揀地方放確認確認就係了

記得開之前開翻個日本vpn

2. (建議)

https://arks-layer.com/
down玩家自制launcher(tweaker)。
之後都係yesokyes揀地方放yesokyesok

不過點解要用tweaker呢?
因為可以用英文patch!
開咗tweaker之後會問你要唔要英文patch

yes就搞掂了

vpn問題3樓再見
vpn 點算?
樓主個人係用mudfish既,不過!
頭先乖乖聽話down tweker既人有福了,因為根本唔需要額外vpn!
( down 咗官方既跟呢度 https://arks-layer.com/tweaker-setup.html )

click 入plugin settings

揀呢兩個

簡簡單單搞掂!都話唔值得因為vpn走架啦

揀船問題+最後總結4樓見
點揀船?
國際服就分別唔大,有朋友跟朋友,冇就隨便啦。
不過日服就有小小分別既
2船:國際船 一直以來國際版出嚟之前既國際玩家大多數喺呢度,不過一樣大部分日本人。神奇地國際船玩家質素唔同國際服,可能唔係自己地頭低調啲?
7船:華人船 巴哈見到文大部分都係呢度,雖然係咁,都唔建議公頻中文,畢竟日服嘛。

其餘特點不太大,以下資訊聽聽就好,錯咗冇命陪唔負責。
1船精英船,34船死船,6船多vtuber,9船2號華人船 (?)

最後最後,真係入嚟玩啦,新手上路唔知點算?想揾人一齊玩?
小弟喺度借啲咦推下自己公會啦
日服2船加入公會 N-マザー・クラスタ (ctrl c ctrl x)幫到你
見到會長上線搵會長幫你啦

大家惑星Halpha見
輕輕一推睇下有冇人有興趣
對上玩過嘅得psp果集pso
呢隻都係刷刷刷game?
日服4船留名

你話死船我又唔覺 緊急都係一排即入
物價方面都係正常價
當初都係聽人講華人船=炒賣船先轉左去4船玩
online版係換裝game 冇野需要刷
做每日任+地圖執金礦儲錢 有新衫就用game錢買
國際服玩家有咩問題 建議就直接講埋
是咪踩到地雷

cbt嗰陣我都係玩國際服,但係嗰陣都未有事,但係後來據說各種仇恨言論之類出曬嚟,日服呢邊玩咗咁耐都冇事,國際開咗一陣就開咗個直播模式比streamer mute all 比人直播都敢咁猖狂,私下就

輕微啲既包括簡單嘴砲,打lol打得多見怪不怪,但係日服呢邊0,畢竟pve game,不爽隊友直接走唔使多講冇壓力冇損失。咁嚟啦小弟玩過一陣國際服,鍾意自己一個靜靜地玩,打緊急任務嗰陣冇入人地party (入party有10%稀有掉落同經驗加成),咁就比人嘴砲
小弟玩咗六年日服都未試過既嘢呢邊玩咗2個星期就遇到,觀感就唔太好咁囉,所以冇錯,我就係歧視國(際)服

最後唔太算「玩家」問題,不過據說rmt bot鼎盛+猖狂。我玩個陣就真既,不過據說問題算係解決,呢方面我就唔係太清楚啦,又咁講日服你話呢邊係唔係真係0,又應該唔會既,不過唔會遊戲公頻宣傳咁癲囉,人數有理由相信少好多
無踩雷 純粹想知
即係只係多d癲狗係度吠?
刷野既嘢基本上想刷就刷,唔想刷除咗當前版本極限quest之外冇野玩唔到,頂多慢少少。

個人算係鹹魚玩家,個女靚靚>一切,小刷賺錢,錢攞晒嚟買衫一樣玩得開心
所以我都係即刻利申番先,其他船狀態全部2 3手消息,唔細機率出現錯誤,想入船建議自己再睇睇

不過借啲咦又宣傳下2船呢邊想搵日本仔玩有,想睇得明都有鬼佬,仲要有樓主帶新手時代,冇野正過2船啦
舊PSO2 日服1船
就算唔使vpn,短期內都唔會玩番
點解呀
作為宣傳文雖然咁講好似唔太好,不過嚟到89樓就講下
隻game (ngs) 老實講啱啱出嚟嗰陣真係唔太掂,唔知係因為疫情定點,內容不足,明顯bug之類都有,作為元pso2玩家我都唔太敢推隻game,不過過咗年半,其實都係有明顯改善既,內容量慢慢補齊,雖然稍慢不過畢竟f2p尚算不錯。嚟到呢邊我都覺得係值得推薦既。返黎試玩一陣啦

況且有tweaker vpn問題已經解決咗
咁講又冇錯既,心理質素好啲又真係冇所謂既,不過一邊有一邊冇,冇理由揀有嗰邊啦

實際問題未rmt (real money trading?)囉,通脹+++
日服7船舊玩家隻角色用左10年
啱呀番嚟玩啦,玩咗10年唔係棄呀嘛
個女等緊你番嚟
一路都玩緊
最近都冇咩冇見到新玩家,明明其實隻game喺日本都頗出名,開住日本vpn成日見到佢地overlord合作廣告
PSO2不嬲都日本MMO 三巨頭之一
明明係sega旗下第二搵錢game,可摸耳比多少少資源
成日聽話啲人比人呃曬過去sonic嗰邊,宜家係咪番番嚟
好耐之前已經有分析文講過
呢隻game係冇新玩家 全部都係舊玩家黎
會課金既就出乜都會課 sega目標係淨食呢班玩家既錢 所以根本唔會出d咩新野/改善去吸新血
換晒成個團隊,再重做好過

舊,ngs.都係一班韓流友話事
潮流係咁,而SEGA咁做真係賺到好多錢
番去PSOBB,或者PSU嗰種風格同節奏,冇人玩架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞