紙房子:韓國篇 第二季

117 回覆
11 Like 31 Dislike
假㗎啲奶
冇睇過原版但覺得韓版好好睇, 好少可韓劇個結尾可以埋得咁好~
大使女個樣好似IU一開始唔係咁鍾意佢個人設係後尾佢肯留低之後先開始對佢改觀
尾善同丹佛甜到令我覺得佢哋真人應該都有啪啪啪過
東京真係成條team嘅MVP
我覺得差婆個心最後其實都buy教授個理念多過佢前夫, 否則佢唔會放過教授咁多次
廠長個大傻仔睇都唔睇吓就直接將箱錢留喺路邊
唔係好明點解個幕後政府大佬見到派錢會崩潰
好似輸咗咁
尾3個集 入屋搶人個scence 拍得好正 個shot
我都get唔到點解候選人會同印錢有關
東京好正
Tokyo 同Stockholm 靚過原版,係唯一支持睇曬全套既動力

教授最尾打電話果到,真係變左弱智咁
未睇part 2但我都幾鍾意大使女
好少人提佢咁
成套野最正係佢
估唔到第2季咁好睇
可惜少左好多人睇
以為係將西班牙劇情100%搬去韓國版
原來都有原創劇情

最好睇係首爾同東京入屋救個細路嗰度
打鬥場面d拍攝手法好特別
未睇過西班牙原版
但韓版幾好睇喎 點解啲人講到麻麻地咁
好好睇喎,特別係啲改編原版唔同嘅地方,我都幾鍾意,最後逃脫嗰度都起碼合理

唯一要彈就係
1.toyko中彈前後冇分別,中彈純粹為咗煽情
最好笑係丹佛老竇中彈中返同一個位,就要死
Toyko傷口處理都唔使做,就生龍活虎咁樣

2.同埋氣球派錢嗰度有少少誇張,正常嗰段時間爭分奪秒仲邊有時間set up咁多嘢

角色處理方面
Tokyo冇咗原版 懶係咁愛敢恨嗰種煩膠 有返柏林領導團隊嘅能力

柏林都唔錯,雖然冇咗原版嗰種瘋狂嘅魅力,但係都做到8-9成

首爾呢個新角色都幾討好幾型格

奈洛比就差過原版太多,新版同原版嗰種熱情率性感覺差太遠

丹佛傻更更都幾可愛,同廠長條女又幾襯

廠長條女仲要比原版靚勁多,外型已經屌打原版,最尾嗰集為咗愛情開槍射差佬型到癲

里奧就冇乜性格特別,純粹靚仔宅男咁樣

廠長part 2比原版都做少好多仆街嘢最尾其實好慘,幫咗咁多手,一分錢都收唔到,仲要應該冇埋份工同條女

Professor同警監就好似冇咗原版嗰種火花

但成套嘅節奏基本上做得好過原版好多
少咗啲談情說愛,同埋Toyko累人累物嘅情節
改編情節都有意外驚喜

希望會拍埋搶劫國家金庫
最後最後,個廠長搬屋,仲專登搵個演員去客串?搬屋工人 其實有冇暗示有第三季???
如果我無記錯
啲錢原本係條大老闆
掠水嘅橋
假借南北和談共建新經濟區
叫個政棍响印鈔局
印一批「合法」嘅錢
數額係多過公開講用响開發嘅好多好多
咁佢就捧條政棍入青瓦台
連埋條北韓軍佬
三個人娓咗果舊「合法」但無入帳嘅大錢
但係個計劃
俾教授踢爆咗
仲將部分印好嘅新錢公開「派」通街
咁就搞到條大老闆
原來想呑咗舊幾千億錢嘅計劃泡湯⋯
果個特警
勁撚黑人憎
人地放過佢咁多次
都仲想打撚死哂佢地

次次打人唔夠打,俾人捉住
跟住係都要搵機會還拖
死賤種咁樣個樣又死毒撚咁
完全到原版無得比
原版教授太多經典救場畫面
濃縮到同差婆條線都好撚閪
結局柏林無死都算 當致敬原版柏林
去到臨尾行路去北韓係咩玩法
好多細節都唔交代
不過我見咁多人話好睇
就知韓劇從來都弱智
韓劇愛好果啲智力都可見一斑
咁既橋段速度都話好睇
睇埋原版先講啦屌
人地原版瘋魔全球
韓版開頭因為原版加持叫有少少nosie
唔好俾第二季 肯定垃圾到爆炸
搞臭晒紙房子個朵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞