係澳洲生活要適應同香港唔同嘅地方

114 回覆
80 Like 9 Dislike
good, thanks
唔係左行右企
以前完sem返親香港都企錯
移澳洲有專才計劃 年薪過百 同埋岩行業 其實唔難
講起移民, 有個朋友2019年之前公司要調人去澳洲, 原本被調去個同事唔想去, 佢同個同事交換就過咗去, 佢都覺得自己好彩,本身又唔係多錢, 之後就接埋老婆同細路過去
不過聽佢講好難轉工, 拎到居留後想轉工好耐都轉唔到
無人講how are you
一係 how’s going mate
一係G’day mate
而家後生都好多講How are you
其實澳洲後生仔唔係想像中咁誇張嘅澳洲口音或者slang, 好多都已經國際化
依家行香港stream移民澳洲唔難,但係如果用到香港stream移民澳洲,就應該一定可以用stream A stream B 去加拿大
中國人多到返咗中國咁
DO YOU RECKON
i reckon 我真係係澳洲學返黎
唔知點解澳洲人講咩開頭都要加呢兩個字 好似香港人講I think咁
好多人講how are you喎
邊間動物園有drop bear
感覺上得住得耐嘅澳洲人見面都係講how's it going

但工作環境上,我都成日聽到how are you,我覺得因為你就算見到佢係白人,其實佢可能都係uk或者歐洲過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞