係澳洲生活要適應同香港唔同嘅地方

114 回覆
80 Like 9 Dislike
唔係嫁有分幾種嫁 有outback同海島 兩種唔一樣膚色
澳洲真係移民天堂
天氣好
係難留低
good die
Drop bear
on9
How's it going mate?
How you doing mate?
10呢點係典型認知錯誤。
只係你未同佢哋熟到可以同佢哋傾政治嘅地步,所以你先覺得佢哋冷感姐。你有勇氣同技巧打開呢個話題,佢哋通常好樂意同你交流,只係表達方式比較含蓄。
衰在地理位置
同埋好多恐怖昆蟲
上次選舉我問同事投邊個黨 佢話唔知求其投 跟住重問返我兩個黨有咩分別
新一代真係冇乜所謂
我幾個熟嘅 local 朋友都話如果唔係罰錢投都唔會去投
可能澳洲太和平
補充下對第10點嘅睇法。
唔係唔太Care,而係唔太vocal,我接觸嘅澳洲人(30歲以上)絕大多數都有基礎嘅政治認識,會唔會同你深入討論視乎呢你同佢有幾熟同你溝通技巧高低。
澳洲人講政治都係偏含蓄,就算佢有好深嘅立場or意識形態都唔會用好激昂或直白嘅言語表達。
如果你劈頭就問支持咩黨,支持邊個,對方多數Hea你,一係話 I wasn’t sure/ I don’t see much of a difference, 一係話well, it is what it is.
同本地人傾政治,我都唔會用本地話題作為開端。通常會傾吓美國/英國/中國/歐洲最近發生咩大事,選舉結果,外交立場等等。討論吓其他影響力大嘅國家先,你就發現佢哋哋好多都有關心外國嘅事同有自己嘅睇法。Warm up完先帶個話題翻澳洲,比較吓本地同其他國家嘅政策/政黨/意識形態/經濟等等,或者代入澳洲處境會點應對,佢哋先會率直啲同你講本地嘢。
仲有佢哋嘅用字同態度都係平淡居多,唔等於冷感,而係佢哋真正尊重多元意見。如果你要見人好搶口講到面紅耳熱咁,好似刻意要說服同改變其他人嘅諗法,呢點佢哋好反感。佢哋止於分享睇法,因為佢哋好明白人嘅理念唔會因為三言兩語而改變,佢哋亦冇動機去改變你,唔代表佢哋對政治冇認識同睇法。
我喺度同好多本地人交流過,30歲以下嘅好兩極。知道得多嘅有,偏左係一回事,但唔代表冷感,完全無知嘅都有。但你又唔怪得年輕果班,佢哋自畢業入社會,大概就經歷過2-3個總理,社會經驗少,親身感受嘅嘢有限,其餘最多從長輩口中聽講。相反我識得啲50-60歲嘅人,佢哋可以講得出最欣賞邊個總理同佢哋嘅事蹟。
澳洲始終係Lucky Country,衰極都係富裕兼相對清簾嘅民主國家,就算ScottMo咁柒喺亡國山火仲去夏威夷渡假,國內咁不滿都仲可以好幽默咁抽水同批評再喺大選炒佢但又情願捧多幾個獨立候選人免得工黨獨大,你就知佢哋政治修養其實好高。
我有時會同陌生人搭訕傾偈,好多時都好多得著。對上一次有個90歲老人,同我傾咗陣佢喺二戰尾聲果陣仲讀緊書想去報名做後備役但冇耐就結束。同後來越戰澳洲想徵召佢幫手嘅事續,不過佢話越戰果次拒絕咗。
大把人有Story分享,差在你有冇本事打開呢個話題。
試過係Sydney痾痾下尿發現隔離嗰尿兜有隻黑寡婦
高手
澳洲超正又安全
唯一唔好就係難入籍
攞到pr一年就可以搞入籍

我一定會入籍,pr始終唔係長遠
Racist到仆街,除非你大隻同米9
我住10年都冇乜遇到
利申1.85米高
Do u want a (re seed)?
初頭真係聽到R晒頭,重未計唔頭accent 嘅(re seed)印,泰,哥倫比亞…
如果住Sydney 或 Melbourne,就唔駛諗! 香港長大嘅人,就算係夏天,都好難enjoy海灘嘅水!
點解嘅澳洲唔係最靚就係啲沙灘同海水咩
想日日曬太陽睇鬼妹
d 水好凍,Melbourne 其實d 水係南極黎
唔講真係唔個比旅遊節目呃左成世
去gold coast囉,不過咁大浪都未必膽落水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞