[邊屌邊用]Apple Genius Bar真係好撚垃圾!!

52 回覆
7 Like 45 Dislike
最近一次過壞左部MacBook同埋iPhone
MacBook就充到電,但開唔到機,風扇同觸控板都無反應
iPhone11pm相隔20-60分鐘就自己重新開機

兩部野拎去Genius Bar檢查都係話硬件問題
MacBook 可能係底板問題
iPhone 都可能係底板問題
但硬件問題,因為太舊已經無得整

我問佢點解可能,你地唔可以check清楚係壞咩先同我講嫁咩,你地唔整,但你話比我聽佢壞左咩,我可以自己整或者出去比人整。
佢地就只係話可以檢查硬件問題定軟件問題,如果硬件問題仲有零件支援先會整,如果唔係都無得整。

Macbook只可以幫手抆張ssd出黎
Iphone就只可以補$4800出部翻新機

最後MacBook自己換左塊底板都係無反應,要拎去mactivity整,等結果

iPhone就最陰功,係一部用左未夠一年既apple翻新機黎,但只係得三個月保養,依家咩都唔support,
明明依家成部野好正常,仲用緊出post正常用,只係無啦啦20-60分鐘會重新開機,搞到連最基本既backup都做唔到,咩方法都試過買大iCloud backup、電腦backup 同埋 買新機 機過機 都係唔得,因為一死機 之後再開番就又要重新黎過,基本上唔會成功。

11promax都只係三年前既產物,但依家只係可以加錢換機,乜9都唔整

依個年代資料重要過部硬件手機都可以搞到咁,我依家都唔知點算,
有無巴打比d意見
香港幾時有賣過refurb iphone,你部野邊度黎
先達
你講到咁重要,點解唔定期備份?
用家問題啦肯撚定
個撚個ifandog
都話自己部撚屌嘢爽用10年
可以抆ssd嘅macbook應該都係10年前嘅model?

icloud backup方面
有冇試過開icloud photo library?
相還相up
app data還app data up
就算部機中途reboot都起碼有啲progress留低
其實唔知係咪叫翻新機,只係本身部11pm出左事,佢唔幫整,但可以比$4800開部新既,舊果部會回收
其實有backup,我係用MacBook backup
但部MacBook一齊死埋

同埋就算點backup都唔會back到最新果日
用電腦backup 就一定要自己定期做 但d野齊d
用iCloud就自動backup 但唔係咩apps都backup到
俾$4800 有部新既iphone 11 pro max!?
影張單+username嚟睇下咪當你講真囉
無圖就一律用家問題
係一部用左未夠一年既apple翻新機黎???

你點知佢派比你部機係一年唔夠?
想知定時重開機果個問題,係咪真係冇任何方法backup到部機
Pc/icloud都冇撚用
而家仲會有全新11pro max
師兄,你有無試過將部電話長set 慳電模式嚟用,我之前部iPhone 13pro 都係無啦啦不定期自己reboot ,攞去蘋果問,佢話壞底版,最on9 我部電話岩岩話保養就壞撚左,當時我set 左慳電模式用佢就玩到幾個鐘先reboot,宜家部機攞左去trade😎
iPhone就最陰功,係一部用左未夠一年既apple翻新機黎,但只係得三個月保養,依家咩都唔support,
明明依家成部野好正常,仲用緊出post正常用,只係無啦啦20-60分鐘會重新開機

究竟係你原本部機會重新開機,定比$4800換既翻新機會重新開機1999
idog的悲歌
‘我問佢點解可能,你地唔可以check清楚係壞咩先同我講嫁咩,你地唔整,但你話比我聽佢壞左咩,我可以自己整或者出去比人整。

你搵得出面整嗰啲cfu都自己識搵識搞㗎啦,唔通你唔講cfu就唔識整㗎啦?on99
係呀 上年因為跌爆左個手機鏡頭換個一次
今次都係 不過已經唔想再比錢係依部機上面
佢個盒全部都係白色扁d 同新買機個盒唔同

Sorry for 1999 未夠一年係指 我換左部翻新機用唔夠夠一年就壞左
係 只可以盡量切細 分批backup
好難一次過做完整backup

我覺得iCloud會係比較大機會backup到
你咁講我可以試下,第一次聽到有減低嚴重性既建議
雖然唔知依個偏方work唔work,但係值得試

唔該巴打
我個case 電腦black up 係無問題,iCloud 就唔得,如果師兄換電話過資料建議唔好電話過電話,部機會負擔唔到,一樣會照reboot ,建議用電腦過過資料最穩陣
Sorry for 1999

我依家用緊既11pm係之前因為鏡頭跌爆左補$4800出既翻新機,

依家用未夠1年,就部機就不斷重新開機,一樣都係無得整,只可以又補$4800出部翻新機
其實知道壞咩,唔果唔太難處理,係可以自己買零件換
咁當然有其他風險

但起碼知壞咩好做好多,就算出面整,話到比個師傅知,佢地都唔洗試咁多次就知問題

無論點講,點都好過蘋果完全唔幫手睇壞咩,就直接講壞零件
有錢咪全部換過新囉,backup就幫你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞