砌ITX機揀case 用邊隻好? deskmeet, a4-h2o, meshlicious, Q58?

101 回覆
1 Like 1 Dislike
以前用開 差唔多改
換咗C280+LOKI1000W
fullload幾多度
Cpu 65-70左右
Gpu 就75max
咁又唔算好熱
講緊full load 2個都係
唔知 Loki 香港幾時出 1200W 呢
1000w 都好夠啦
預多好過預少嘅
其實最主本身隻牛無pci5.0 1分4頭係itx 真係好on9
meshlicious可以放到4090
我買咗ssupd s
優點係平,可以直插GPU,同埋可以裝塔散
但最大嘅缺點係太大,成20L
玩得ITX 就係想細
呢個size淘寶有d case都可以裝到matx,唔使玩ITX 板又貴牛又貴
Q58垃圾箱唔計

A4H2O 可以裝3槽Founders edition版,但 founders edition 果隻heat sink 用響sandwich case d 熱風會撞牆

SSUPD meshlicious 就裝到 4槽元全無問題
如果無特別要求,其實meshlicious 會好過meshroom
造功好好多
咩spec想參考下
點解?
你咩U 咩cooler 咩溫度? 想做個參考
我嗰部 12700f ek240 成日100度
13700kf
Aorus z690i ultra
32gb ddr5 6000 kingston
2tb 980pro x2
Loki 1000w
Vk c280

舊機有
(死雞2tb 2.5 ssd)+貓鷹3000 120mm x2
Nr200 max

大約config 係咁
我係13700kf+c280水(轉用貓扇3000)
12700k + ek240(2 隻a12x25) + evga rtx 3080 ftw

冇乜留意溫度,但肯定冇100度咁高

p.s. 有undervolt , 打機有時都太熱降頻會lag, 但唔太密
想轉 torrent nano 用d15, 會否不智?

但a4h2o 個size 最fit, 啲port 位又fit
其實可以nr200+u12a
不過nhd15s+heat sink cover真係好好J
我火牛用dagger pro
啲線好長 應該係個箱唔通風嘅主因
希望唔好係因為aio裝得唔好啦 唔想再同呢個機箱糾纏
d15s 得一把扇, 要另外買多把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞