2047年 世界各地人口結構圖

297 回覆
82 Like 13 Dislike
「亞洲四小龍」

目前人口頭十二國

Sources:
United Nations, Department of Economic and Social Affairs, World Population Prospects (2022 Revision)
https://population-pyramid.net/
美國比例係好健康

發覺日本、美國、南韓、新加坡等發達國家100+ 女性條線都會凸出嚟好長
呢個係咪發達國家其中一個特徵?
都算係
因為發達國家平均壽命較長
過咗百歲既人無再細分,加埋條線就會好長
南亞國家長期屌閪中出生幾件天生天養㗎
個國家吸引到人,教育好,會生仔嘅都想移民過去
已經錯啦
呢個用以前基準推諭香港人口比例
如果以而家情況係老化嚴重同人口下跌好多
女性工作少粗重也 導致佢地少慢性病 自然更健康更長壽
呢個source仲拎緊74x萬人口去推論香港情況
睇數據可以推斷俄佬真係等滅族
出生率本身已經唔高,醫療保健系統又唔係特別好,加埋今年烏俄戰爭動員哂啲男丁打仗
的確係
聯合國2022年個報告仲係用緊2020-2021年既數據
暫時仲未見到有更update既估計
不過已經好過政府統計處個推算
可以當係較高估算 有多無少咁啦
香港點會無 每日都有新血加入
仲有地方夠大
正常黎講女人既平均壽命比男高
儒家文化圈全部都係頭大身細

呢個就係我一直話儒家文化塗毒人類
2047年香港大量廢老女人
其實已經少左好多
本身上面都無人
再加上未考慮各項近期社會帶黎既移民潮+出生人口下降
咁有雙非情況帶人落黎既
不過係會帶D老既人
其實呢半年剩人口減少十幾萬
如果今年完左之後統計如果係開始有跌穿或已跌穿700萬情況
咁個跌勢會仲更加急劇
點樣解釋幾十年前有baby boom?
以前有儒家文化咪又係有大量嬰兒出生
香港假到

30以下邊會高過35~45呢段雙非
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞