HIBOR 又升 (2)

975 回覆
22 Like 3 Dislike
Hibor rate上到4.6。。。
https://lih.kg/3393213
取消 cap 已經可解決
戒人生啦
我入左, 爭你地
好多「7」

隔夜 4.71214
1 星期 4.76310
2 星期 4.77220
1 個月 4.77506
2 個月 4.77619
3 個月 4.77619
6 個月 4.77762
12 個月 4.77476
應該好快啲細行會頂唔住自己加P
無得唔頂, 唔通啲客過晒去HSBC 咩
邊度睇?
你估hsbc好多錢咩
佢之前重要問人借
班fund佬都準備轉跑道, 国安署幾時出動
跳樓都唔掂
再加應該好多都唔掂
生活成本樣樣都升
呢個我都唔明, 點解加息都仲可以令到啲野貴?
加息就係為左壓通漲, 美帝Amazon啲野都開始平
港元升, 人仔跌, 理論上黎自大陸既成本應該降低
但而家乜撚都加, 根本派消費券就反而有藉口俾奸商加價
都未加P, 唔驚喎
香港個經濟結構係傾斜一邊
唔可以單一去睇美國通漲, 試下理解下滯漲. 同埋要考慮埋全球化經濟關係. 簡單用demand and supply去睇.
滯漲較大原因係俄佬爭戰爭, 國際層面, 烏克蘭糧食供應下跌, supply Q跌, Price 上升. 美國糧食供應冇跌, 國際price上升, 都係賺多左錢.
原材料方面, 石油 媒 重金屬 Demand 上升, Price上升. Overall黎講美國角度, Price 同 Q都係上升. 由於price同Q上升, 令到美國企業增加投資, 擴大生意規模, 亦即係搶勞動力. 結果, 美國英國通漲大升.
如果單一去睇, hkd升, cnh跌, 就話成本跌係唔夠. 因為有英美國日本台灣等, 經濟成熟體一齊搶原材料同食物. 所以, 香港生活成本要上升, 先能夠搶到資源.
Rates as at 11.15 a.m. Hong Kong Time on 23/5/2023.
Maturity HKD Interest
Settlement Rate

Overnight 4.07512
1 Week 4.48262
2 Weeks 4.56196
1 Month 4.63685
2 Months 4.65905
3 Months 4.73262
6 Months 4.78387
12 Months 4.78030
無事lu 唔使加P

香港時間24/5/2023
早上11時15分的結算率。
到期日 港元利息結算率

隔夜 3.04321
1 星期 4.00000
2 星期 4.16869
1 個月 4.37917

同23/5相差咁多既?
代表咩
無啦啦隔夜又變返3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞