IT – 你讀,我請! IT - You Study, We Hire!

69 回覆
23 Like 1 Dislike
好簡單 人地入面係講 ai big data blockchain security 唔係programmer 唔係support 唔係拉線network 香港d大學課程好多都追唔上

講左好耐
冇數學basis都的programmer 都係紙老虎

冇數學/algo 的programmer 工都係垃圾工

無錯 點解有班人吹奏it 三十歲失業
正正係無algo 無data structure 既廢工

我唔係讀CS 但都知CS涉及既數係幾難下
似乎唔係22,23分既人讀得黎

其實唔關事
睇你比幾多心機落去 22 23分d人讀唔到 因為無放時間落去 當水泡
返而講真ive果班有心機研究係叻過好多大學生
ive仲低分都讀到 一切都係睇你有無心
香港IT地位咁低 你唔自豪自己讀緊既野 點會讀得好?
IT – 你讀,我請!再炒!
IT? You work, We Feed!
好簡單 人地入面係講 ai big data blockchain security 唔係programmer 唔係support 唔係拉線network 香港d大學課程好多都追唔上

講左好耐

其實唔關事
睇你比幾多心機落去 22 23分d人讀唔到 因為無放時間落去 當水泡

on撚9, 又有人吹ive 係勁就唔洗讀ive咁撚簡單 u先多theory同數呀 你所講有心機我當最top個d比 根本唔同level,我見最top好多做google Microsoft總部
其實幾多it工真正要用到algo

利申未grad, 寫緊software

講左好耐

其實唔關事

on撚9, 又有人吹ive 係勁就唔洗讀ive咁撚簡單 u先多theory同數呀 你所講有心機我當最top個d比 根本唔同level,我見最top好多做google Microsoft總部

ive勁果班係升返上u嫁
當年讀ive而升得返u果班人有心讀 係完勝dse當水泡科入果班人
而ive果班人當初都係考試失敗啦

無錯 呢個就係帶出香港d IT工9成都係唔係條片講果d工
而條片講果d工先係高增值 又有幾多IT grad ge人可以做到? 起碼要fg入係極難

講左好耐

留名睇james gosling搵工

無錯 呢個就係帶出香港d IT工9成都係唔係條片講果d工
而條片講果d工先係高增值 又有幾多IT grad ge人可以做到? 起碼要fg入係極難

係啲人唔肯去揾,唔識揾

啲人成日吹奏寫app寫web都去哂做呢啲

冇數/algo的programmer 就算係大陸已經被視為低賤工
片入面班友有幾多個真係讀過IT 
亂up 一堆buzzwords出來諗住sell 人去做

只可以話香港的it得is

咩blockchain只不過係decentralization 機制下既encrypted coin
big data, machine learning 果D 根本係stat 來 以前係叫
data mining (如果你有用過scikit learn,spark 果D一定知我講乜)
物聯網其實不嬲都有。。。
AI依家大部份都只係做到係大量數據下既"識別",並唔係真係點智能

講到啲野咁簡單,邊間香港公司有用到呢啲tech先

以根本做唔到industrial level的image detection
請係請呀,六千蚊人工丫嘛

咩blockchain只不過係decentralization 機制下既encrypted coin
big data, machine learning 果D 根本係stat 來 以前係叫
data mining (如果你有用過scikit learn,spark 果D一定知我講乜)
物聯網其實不嬲都有。。。
AI依家大部份都只係做到係大量數據下既"識別",並唔係真係點智能

講到啲野咁簡單,邊間香港公司有用到呢啲tech先

以根本做唔到industrial level的image detection

所以班友肯定平時聽細既係咁吹 睇下煲水呃funding新聞
依個氣氛有少少似當年科網爆之前

如果依定樓市係似97
it過過三年應該好似00年咁

當大家都發覺原來AI ML DM Fintech 呢d technique 既 application 唔可以靠鳩吹寫doc 整出黎既時候,就係IT再次爆煲既時候
我讀緊 master 先有講下 machine learning..
So far, 我未見過 FG 識 big data, ml, ai

你可以睇返 Shitty U BANL syllabus 都有教,
其他U major stat 既人睇過ML include 既topics都應該知係咩黎
識 ML 係要識 coding去build stat model /抽data
同 唔同IT applications (web, app, data warehous etc) 根本可以係2件事...

#38 講得岩...ML根本就係stat...只不過俾多個fancy word 去包晒個幾類stat model
我讀緊 master 先有講下 machine learning..
So far, 我未見過 FG 識 big data, ml, ai

你可以睇返 Shitty U BANL syllabus 都有教,
其他U major stat 既人睇過ML include 既topics都應該知係咩黎
識 ML 係要識 coding去build stat model /抽data
同 唔同IT applications (web, app, data warehous etc) 根本可以係2件事...

#38 講得岩...ML根本就係stat...只不過俾多個fancy word 去包晒個幾類stat model

讀得明ml, ai既fg 都幾肯定係1st hon個班, 其他既都係普通code monkey
好離地

我識呀,但冇咩工要ml
現時未有新招聘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞