[50萬訂閱達成] Pomato 小薯茄及全新男團FINALLY 討論區 (19) (冰/童/英/J/富/蚊/朱mic)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
有確認電郵
拍得手
gigi真係好高
以為會聽到新歌live添
呢個系列真係幾fun
睇完一人婚禮 爛到9彩
真係為左睇阿冰
但呀冰話票房一千萬會著三點式
咁撚樣套戲點上千萬
其實佢地呢啲單元短劇都好難搞

一係你就好集中喺某啲主題,擺喺唔同情境或者攞唔同元素去組合,咁就一致啲,大家都會知道你嘅風格/訊息大約係點
以往嘅小薯茄(或者係絕大部分嘅Channel)彈起都喺呢種,即係嗰啲男男女女之間嘅相處,但係佢地嚟到而家呢個階段係咪仲有咁多嘢寫?定係要畀啲新火花?

一係你就好貼時事,跟住社會發生咩事去寫類似處境劇咁嘅嘢(我諗類似十八樓C座嗰種?小薯茄應該可以用佢嘅手法&風格寫到出嚟,之前講疫情期間嘅事其實都寫得幾好)
但係而家咁嘅時勢都要拿捏得好,點樣可以做到真正嘅「無傷大雅」就要睇佢地造化

唔係嘅話其實睇落真係似諗到乜就拍乜,冇乜主題,連啲廣告劇情片都已經可以睇標題估到嘅話就真係唔太好囉
之前試過跟時事出片
例如緊急嗰個乜鳩系統 超有感地震 其實效果唔差

係呢半年啲(廣告)短劇真係少kick
好易捉到sell件product嘅套路
同埋因為係廣告多 所以片同片無咩關連
緊急警報真係笑撚到我仆街
嗰期嗰啲真係好癲

但係呢排唔知係咪真係忙緊其他嘢(例如搬Office?)所以擺少咗心力落去度,畢竟我相信要用社會時事唔係咁容易

尤其係而家咁嘅時勢,要笑到又唔得失廣告客戶(包潛在)同埋觀眾其實唔太多位可以走盞
其實我覺得幾悶
呢啲清談片如果唔係忠粉應該少睇
上集親戚係歌手都仲有少少好笑
起碼我會loop幾次

如果想宣傳電影
拍返劇情片會好啲
有人富 冰 朱mic都可以睇下
之前肥蚊 j 冰果集睇少少就熄鬼左
雖然呢d片街客未必睇 但兩條都有十幾萬views 算係咁了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞