加拿大HSBC決售予RBC,移加港人將痛失免費匯錢禮遇!

153 回覆
20 Like 135 Dislike
前六大都有傾 RBC唔會算係買平
大貓啲客質素唔差,只係搵食艱難,連chase都要quit
真,連chase 係加拿大都做唔住,有chase 一定揀chase
如果無咗電匯免費的話可以摺左個戶口去
收3蚊退兩蚊
利申試過
唯一功用
經濟差
不過樓價又準備升
一間有branch嘅銀行黎講佢啲產品比四大行吸引
RBC有冇類似匯豐premier咁嘅綜合戶口???
Rbc 又有CX credit card
岩晒香港人啦
移民都繼續儲AM
要有齊以上果啲先有得waive RBC 月費?
唔怕悶,又想俾Bank fees得嚟條氣順啲,買少少Big 5 Banks 股票收息唔錯,4至6厘, 加拿大銀行業務穩健保守,金融海嘯乜事都冇,例如BMO 190年來冇斷過派息,仲有加拿大企業股息係eligible dividends,有tax credit, 投資等如減稅。
垃圾AM, 狗也不屌

換張機票得個幾個位又多限制
幾時出售英國業務
無得免費TT錢,間野仲有咩存在價值?
最低個checking咪有信用卡加一個投資户口就waive得囉 你想用高level啲就要加有個mortgage
加密就係有source?
之前俾人逼要拆亞太業務自己上市死都唔肯
原來直接自己黎賣哂所有歐美野就算
樓價升咗好耐
之前係內外都係傳JP Morgan買 最後變咗RBC
RBC都唔係專做高檔客
其實加拿大國內新聞係傳必定由國內銀行收購,最大機會就係第一大銀行RBC,佢先有咁大財力現金去買,不過冇諗到咁快就公佈消息啫。
所以RBC咪話係睇中HSBC Canada有40%係affluent clients同immigrants 市埸, 呢啲佢本身最缺乏。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞