加拿大HSBC決售予RBC,移加港人將痛失免費匯錢禮遇!

153 回覆
20 Like 135 Dislike
Citi加拿大有無零售業務
RBC銳意拓展中產新移民(尤其華裔)生意,所以係completion同埋呢個新subsidiary嘅re-branding之後,好大機會係未來5年內嘅服務收費等等都唔會改變

例如而家匯豐debit card係加拿大匯豐atm禁錢係豁免手續費,未來係呢個新subsidiary atm應該都會繼續豁免,一來繼續吸納移民客,二來避免監管機構挑戰呢單deal對消費者不公平

簡單嚟講,對嚟緊幾年先去加拿大移民,而又想繼續用匯豐嘅人嚟講,呢單deal嘅實際影響唔會大
當然5至10年後會係另一個世界,但係到時呢班移民已經融入加拿大community,同香港嘅瓜葛漸漸少咗,要轉銀行都唔係咩大麻煩
有無得香港加拿大轉錢免先?
chequing account你有credit card, mortgage, 出糧户口, 自動交bill
有得waive
利申:用緊
有幾何成日要匯錢
通常一兩次就匯哂
果$17都俾唔起的話
你都幾廢下
有時要匯翻屋企
係fb見到條友要匯錢俾首期
就係到問人幾時要收手續費
有錢買屋無錢俾銀行手續費
人係香港有加拿大premier
係咪開定信用卡先好
梗係

但未必畀你開
巴打有冇開過嘅經驗
唔係有p戶口就可以出卡?
不是

香港人開外國p唔一定批外國P 信用卡你用

多數批Debit卡你用
真心 hsbc嘅standard 比5大垃圾算好

其他5大要你放錢落cheuing 啫係香港嘅current 0息先免你户口費 hsbc比你用saving放

Credit card又批得鬆 啲rebate又唔差 同5大垃圾比叫算係咁 本身加拿大就係冇競爭 搞到垃圾服務都夠膽收至咁撚貴
應該差唔多情況
依家100% acquired
所以唔明D人連5大垃圾都吹捧得落
中國平保逼害
認真想問5大有乜好 除左多分行個啲之外
依家九成比卡
https://youtu.be/Y3QS8GAtATE

我都幾認同條友講嘅嘢

同埋hsbc真係奶支奶得太勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞