[星耀王者妙玲瓏] 十一月三十日谷草八場賽日討論區 I

932 回覆
0 Like 2 Dislike
咸成潘狗應該半反面 黑人游水都唔比佢
咁樣中3件,狗會星期日係咪又要搵巴米哥黎頂一日
今期先有一隻合作
個隻一早摸實
田雞香港盃騎9寶
邊度有醬油
SCMP

睇嚟多巴有機會保住帥權
神鞭禮拜日復出
想問大家點樣分大逃定放死咗姐隻馬?

鍾易禮騎「八駿巨昇」大熱倒灶,賽後有好多人話佢放死咗隻馬,頭2段快標準時間1秒,如果肯留一留就有機會贏。

但平時大家見外國馬快放5-6個馬位,就會話係大逃策略,又會話香港競賽小組一定會秋後算賬呢種合理跑法。

唔計鍾易禮直路表現論盡,點解大家會咁一面倒覺得佢放得急而失place?網上嘅評論似足競賽小組嘅口吻,就係冇令隻馬能夠在末段以最佳速度衝刺,而係應該在早段中段收慢步速。同埋點解當年賴維銘騎「贏馬神器」放得更快而跑第3又會話小組針對華人?

純粹好奇大家係點分,定抑或係用最後名次去判斷個跑法係咪最正確。
好難一概而論
始終隻馬先第二次上陣,而且仲係3歲
仲有好多野要學

淨係睇上一場
但如果單論段速去做評估既話,而家狗會最尾800分埋200 200既時間
可能有D端倪發現到
首先你段野用標準時間去比較有D ON9
用返隻馬本身自己做過既段速會更加直觀,頭2段同佢初出果場其實只係差左4線
但快左呢4線係邊個位走快左我覺得先係問題所在
走快左既係第2段既頭200米,即係彎頭
放頭馬黎講,彎頭走快左係會用左更多體力去保持平衡入彎,會易D影響到最後埋唔到尾
正常就係彎頭回一回,彎中即係後面果200米先開始加速食彎尾個MOMENTUM入正路會舒服D
又未必怪得哂騎師其實,佢都係順住比隻馬走姐 分分鐘係告狗叫佢比隻馬順走,純粹可能隻馬仔果日興奮D走快左都唔出奇
始終3歲第2次落場 實要學下點樣留住D
福老師
福Sir
我福
黎接佢走?
黎睇下佢幾on9
馬匹易廄
以下馬匹經已轉換馬房:-
馬名 Horse Name 烙號 由 轉至 易廄日期
喜愛善 GENERAL WINNER E376 丁冠豪 蘇偉賢 29/11/2022
今季最大大話係唔係黎昭昇強陣
今季最大大話係唔係黎昭昇強陣

美麗系大軍
黎紹聲強陣
方嘉柏成手
今屆3大口號
復出都無得騎浪費勇士
金拱門點都騎埋國際賽啦
R8 燊榮之星(葉楚航)
R1 精算赤焰(乳頭)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞