電腦desktop投射去電視

67 回覆
1 Like 15 Dislike
hdmi 真係唔諗啦
有線冇可能了
chromecast 果d係咪要電腦有wifi先得
而家有wifi手指,但係係咪要買wifi發射器果d
手指=發射器
in a same network is ok
係,不過估到樓主係想cast browser tab
我部desktop 直抽光纖
跟住隻chromecast 連router WiFi
可以用chrome cast browser 畫面去電視
正常收得好既話都唔會點lag
有latency 就一定但好少最多一兩秒
用得chromecast 就直頭上埋google tv
用steam app 就真係成個畫面射哂過去
不限於chrome tab
粒chromecast 都好幾年前買落
最初係諗住cast 電話moon 比兩老睇劇
電視有滿血chromecast先得shamesung好多只可以cast youtube片
same shamesung tv 研究咗好耐都cast唔到
明明有曬指示 跟足就係唔得
所以我放棄咗 用舊laptop放廳出hdmi算
其實唔是睇波用,反而想打下單機game
但係唔係steam game,remote唔到
咁有無多部laptop呀
我主機底板有wifi, 可以 wireless mirror 去 LG TV
peakdo 4k
Microsoft 4K Wireless Display Adapter
如果用N卡+電視裝到moonlight 可以試下moonlight
電腦同電視/apple tv都插lan線可以用steam/moonlight串流打機

事但一邊wireless的話會好lag 唔洗哂時間試
除非你諗住打galgame/機戰呢d唔跟手都無所謂既game
我電腦用有線,都search唔到smart tv

唔知係咪要用返wifi先得
Yes 買張AX network card都係百幾蚊 又收到wifi6 又cast到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞