早十幾年既潮語真心高汁過依家好多

330 回覆
3278 Like 130 Dislike
好多都有個有意思既origin, 仲可以有唔同理解,解釋多樣,甚至俾唔同日常生活進一步鞏固意思同用法

以「屈機」為例
「屈」係來自《孫子兵法》的《謀攻篇》:「不戰而屈人之兵」意思係競技上壓制人
「機」通常既解釋係遊戲機

兩字加埋一開始係講係打機上用遊戲程式上嘅漏洞/真係用純熟既技術壓制人慢慢就演變埋用係唔同既競技範疇
變成家傳戶曉既經典
Origin係古文化同現代產物既結合

仲有o咀,潛水依啲又像形又容易聯想到意思既例子非常有趣

依家啲咩大癲細癲,0尊個意思同含意太窄,起源都係short form, 甚至衰啲既係用蝗語

個程度差太遠
冇女
我出翻去先
XDddddddddd
你post

ok
樓主高汁 十卜十卜
點解潛水會怕屈機
見鬼勿O嘴
以前既潮語好多都易明又清楚 依家個堆所謂潮語係因為大陸禁乜禁乜發明出黎既波斯密碼黎
睇你近咩人多,都唔係個個講新中文
你只要同下依家中學生接觸下就會明 以前我地講/唔明/唔清楚/1999/講乜9 佢地會話咩檬b
你岩 依家多左由支語,抖音語演化既所謂潮語,又多拼音d。語句殘缺不堪,所以衍生出嚟嘅Slang都好1999

舊時潮語多為意境,英文,廣東話同生活現象衍生
唔直接用蝗語已好俾面你
你來自潮州
仲有冇人會講蛇gew
講開窩囊
電腦軍人
多撚謝曬喎
我舉d例子,例如好「火羅」,屈機,潛水,摺,飲啖茶食個包就係意境
再舊d既O咀,又in又yeah, 蝦薯就由英文黎,又或者中英夾雜
Kai子呢類就係食國語 凱子

好多就算唔識本身點解,聽完人解釋都會笑一笑或者有畫面

但而家嗰啲yyds?做乜9 拎支那d禁言閹割文化黎造句,狗屁不通,連帶住嘅就係整體文化水平下降
0尊
來自英文既scare
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞