關西美食分享區(1)

1001 回覆
75 Like 14 Dislike
咁真係無計,下次試和田金啦你,但講返句mori係似三鳩亭果種煮法,但再甜d,可能因為d肉唔夠肥
但佢煮出黎有無唔熟/未入味先?
至少我食過嗰一次係全部都非常好,
咁佢煮得快都無乜問題…

可能我本身都食得好快,所以完全唔覺得佢快…
食過三鳩亭本店一次 記得都食咗成個幾鐘頭
又冇覺得特別快
不過食三鳩亭之前冇試過其他sukiyaki 又比較唔到
我嗰次應該無個幾鐘,不過應該都差唔多成個鐘。
食過木村同三鳩,不論價錢同質量都有一大段佢離,
如果三鳩係非常好,木村就係唔錯,加上夠平,
如果水緊食木村都係好選擇。

重點係 book 唔 book 到三鳩都唔使改行程,
反正間野行過去都係十分鐘唔使。
遲啲book左 モリタ屋 木屋町店 1130食lunch, 趕唔趕得切食完搭1430既嵐山小火車,係龜岡上車?
同埋呢間評價如何?
其實我都食得快,個速度我係接受到,但細節同服務有差距
三鳩亭,你想拍片,佢會叫你打蛋,和田金,佢會等你打左蛋先開始煮,仲會就位比你拍片
另一方面,三鳩亭見你d菜未夾走,要強行煮塊肉,但和田金會請你夾到可以成塊肉平放先開始煮第2塊
仲有其他細節,建議親自係同一程食晒2間就明
話說十年前三鳩亭本鋪 d 女將係樂意比我影相同拍片,其實佢地都慣晒啦。

只係近年係點就不得而知了。
聽講今半唔係煮晒全程,但我想講舊豆腐係和田金果舊好食d,滑d同即場係隻鑊到煎香,三鳩亭應該係預先煎左邊,菜有唔同我可能有偏見
就月頭咁試,服務係食過4間入邊最差,但好食係排第2,可能我未食過其他高級野
講服務我只服銀座五明
大阪市間蟹道樂/網元夜晚係咪walkin 早少少去都應該ok
見book 枱好似已經full到3月尾
想問下有冇巴打食過万兩 南森町 想問下係咪有雞肉食 因為同行有人唔食牛
見上網睇d食評話有雞肉叫 想confirm下
幾個月前去過 唔見有
冇 得牛
唉sad
有冇d有牛又有其他肉既燒肉推介
Lm
疫情前試過蟹道樂walk-in, 中午去問下夜晚有無位
食物ok, 但環境好嘈、果次有個強X大媽不停大聲講電話
有冇串炸介紹
你哋點解話新世界唔好食嘅
想問下邊個page可以book位?
官網
大阪有冇好食嘅shabushabu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞