不銹鋼筷子插進插座孔 小女孩「9根手指切除」:不能畫畫了

223 回覆
172 Like 4 Dislike
你講開我又記得好似係咁
點會畫唔到畫
用家意識問題咁都有得賴
真係咁"危險" 嘅話
唔計大陸仲有其他美國加拿大日本等兩腳國家一早已經棄用啦
今次拒收姐
女兒現在只剩右手大拇指能留下來,其他9根都切掉。

起碼玩大話骰仲可以加一個,不話輸左唔知點飲
見到依啲名就頭撚痛
RCD完全同水無關, 但叫水氣掣
因為美國加拿大日本等兩腳國家
有做好防觸電措施
細個個陣貪玩用支電蚊拍電過自己一下,痛到飛起;又試過自己剪到手爆血;仲要自己撞到熱鐵鑊燒到自己皮。

就係中過招,先識對電/刀/火保持敬畏

細路仔本質上同馬騮山啲馬騮分別真係唔大,希望大家小朋友安安全全成長
依家通電暖埋個身
大陸兩腳插唔同英制三腳插,理論上只有過過流保護無漏電保護
我細個都唔識死 有啲2腳水貨電器就咁用較剪插地線開左個機關
雖然個陣都識地線無電到 不過拎較剪去開都好撚癲
高輸出又防漏電
右邊係短路
仲可以玩拇指相撲
我見大陸、日本都有三腳插頭,隻腳同英式又唔一樣
日本三腳全圓頭大陸三腳插頭都係鐵片
掃首抽失敗
雖然係電唔到個人,但short circuit會產生高熱,會灼傷手,甚至會冒火花著火
英式插座平時得唔通電個個位係開
要插咗呢個位下面兩個會通電嘅口先會開
我估係因為earthing 會駁埋食水銅喉,所以會有水線地線嘅稱呼,所以有水氣掣嘅稱號
以前中學物理老師教因為觸電肌肉會收縮
手指肌肉收縮就係向內 就會一直痴住

所以個中學物理老師永遠都唔係用指尖點電制 係反轉隻手用指骨敲落個電制到 就算電親肌肉收縮都會向外彈開

跟住佢成日濕咗手都掂電制
佢冇死就可能已經有啦
你估斷路器就無敵架咩,電一瞬間都可以死人架
我玩開電既
屋企所有電掣都有哂cover
裝埋指紋鎖添
咁就唔關係唔係三腳事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞