同志夜店槍擊案中「戰鬥模式」制伏槍手 退役美軍:我只想保護家人

50 回覆
78 Like 1 Dislike
(中央社科羅拉多泉21日綜合外電報導)美國科羅拉多州同志夜店19日發生5死槍案,當時英勇制伏槍手的退役軍人今天受訪時,謙稱他也不知道當時做了什麼,只知道自己「進入了戰鬥模式」,「我只想保護家人」。

法新社報導,22歲的奧德瑞奇(Anderson Lee Aldrich)在科州科羅拉多泉市同志夜店Club Q開槍造成5死和至少18傷,隨即被捕。

艾爾帕索郡(El Paso County)檢察官艾倫(Michael Allen)說,奧德瑞奇被夜店顧客制伏後,目前人還在醫院,過幾天將首次出庭。

當局尚未正式提出指控,但預計奧德瑞奇將被控一級謀殺罪名,「如果證據支持犯罪出於偏見,我們也會提出這項控罪」。

科羅拉多泉市長蘇瑟斯(John Suthers)稱許當時協力制伏槍手的「兩名英雄」,「所有相關人員都認為,(他們)挽救了很多生命」。

根據「紐約時報」,蘇瑟斯說他已跟其中1位英雄、有15年美國陸軍資歷的費耶羅(Richard Fierro)聯繫上。

蘇瑟斯說:「我沒遇過做出如此英勇行為卻不居功的人,他只對我說,『我只想保護家人』。」

45歲的費耶羅接受紐時訪問時表示,當時他和太太、女兒還有朋友一起到夜店看變裝秀,誰知道遇到槍案。

服役期間曾派駐伊拉克和阿富汗的費耶羅說,當時他從槍手身後抓起他的防彈衣,奪走他的手槍,用手槍打他,「我不知道我到底做了什麼,我只是進入了戰鬥模式,我只知道我得在他殺了我們之前殺了他」。

「我從他手中奪過槍,開始打他的頭,一遍又一遍。」(譯者:鄭詩韻/核稿:嚴思祺)

https://www.cna.com.tw/news/aopl/202211220165.aspx

唔怪得咁快制伏到個槍手
其實佢地個腦裝左晶片,一感應到有人攻擊就自動Override 左大腦去控制全身作戰

原來成個滿大人咁 同我想像中嘅筋肉人美軍有啲出入
我從他手中奪過槍,開始打他的頭,一遍又一遍。
赤手空拳對住槍一樣可以自衛,問題係你有冇咁嘅勇氣同智慧,笠水龜縮俾你有槍又有乜用?所以培育視死如歸,唔怕殺人亦唔怕俾人殺嘅尚武呢精神先係最重要
無受過軍訓嘅人真係好難唔驚對方有槍

為咗保護老婆同個女真男人
阿拉丁
阿叔當兵個陣你仲食緊奶嘴
我只知道我得在他殺了我們之前殺了他
係用支槍打鳩佢個頭
定用支槍射佢個頭?
我只想保護家人
我害怕佢中槍傷得一臉倦容
個仔殺咗人第一時間係關心佢係咪gay 啲右癌係咪真係咁痴線….
依條右癌老豆話雖然個仔槍殺人,但起碼唔係gay

Conservative republican 幾時割蓆 啲右癌見兇手嘅律師話「兇手係non-binary」(意圖甩hate crime 罪)就第一時間出post,依啲就扮睇唔到
極右式政治正確
最近幾年其實美國啲LGBT都一直比人起底同target,直接po曬上網搞到佢地比人target甚至失業,所以遲早有個撚樣去gay bar搞shooting 唔出奇
我估應該係啲紅州先會咁痴線
係咁hun佢個頭....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞