2022 MTR Graduate Engineer/ Trainee 集中討論區

733 回覆
3 Like 71 Dislike
MPF就無咩特別

MTR PF 顧主供款會跟年資同grade加

如果10年內離職
扣減指定方程式的金額到MPF供款戶口。
然後扣除10年內離職既手續費
由100%減到0每一年減10%
淨返既會比返你
係咪大部分人都係長做多
你喺度問得既一係就GT一係就GE一係就associate,理論上就應該揀PF既
不過你覺得呢度係跳台既,學Gary嗰啲去從政或者去政府既,MPF la

做下做下就夠10年,今年好似有啲Associate都做左段日子, program完坐正就應該拎到10年金牌
原來除左拎唔足,仲要再扣手續費?
g grade同s grade係兩個世界
s10-20同s30-40又係兩個世界
s grade 同m grade 亦都係兩個世界

最前線既g, s10-20基本上工時長,人工低,屌都好正常。
但如果直入ge / trainee programme, 基本上已經直接跳過左最痛苦既階段。
如果派位做維修就唔好做,會被維修經理chur爆,廿四小時要收聽電話。
如果做工程部還好,收工就收工。
其實拎唔足就係因為扣左個charge

假設你做夠8年走左,嗰時有250K。

首先會跟返formular抽返一部份入返落MPF,假設嗰度大約150-160K

仲有大約100k,你做左8年未夠9年,就減20%姐係有80k左右會直接比返你
人手不足係一直既pain point, 連帶都放唔到假,個個啲大假都儲到爆哂又放唔到

S grade甚至G grade連TOIL都爆到五顏六色,每個月都出email問點解咁多鐘

前線怨氣,你話呢
只要你唔係衰on9,亂搞男女關係或者真係無能既話,老闆都鍾意GT GE ROT既,不過前線對車站ROA時不時有微言就真既。

話哂第一線,容錯低,無經驗既ROA做DUTY SC,壓力(對自己對拍你既當更兩柴)係有既
仲要撞正加人工,隨時比人揸住春袋
轉上去會唔會低過你本身人工
無左無限OT同長N一定會低左
SNT 狗也不屌
ge入到去使唔使一星期返一次夜
同埋想問係咪日日落site
我淨係見過有一晚你地啲師兄姐跟CP上工程車去換石仔定換鐵
同問 係咪收得皮
ROA係咪已經settled晒同派晒?
聽呢到巴打講好似external 簽左約
如果仲未收到驗身應該就危危地
list應該出左
你咩background in 咩department head?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞