2022 MTR Graduate Engineer/ Trainee 集中討論區

733 回覆
3 Like 71 Dislike
至於其他範疇既associate就唔知,以前都無分得咁多title
就算依家好,政府政策講明之後會同大陸買電,長遠中電同港燈其實都係會慢慢縮

btw, 真心講,講工程,除左政府,地鐵應該係第二
但係MTR好多部門都太專,你預咗出唔返去做/或者轉工唔承認你經驗
除左轉政府,根本唔洗考慮其他。
MTR齊睇死你轉唔到出去,所以人工壓到咁低
所以流失率好高,好多都做咗一陣就唔做驚再唔走就真係走唔出去
咁又唔係咁差既,除左ops 同 mains 啲垃圾g40位,s grade 以上除咗轉政府,要在出面找返份同人工福利又相近既工真係無乜。

是鳩但一個s10/s20, 底薪bonus, 13月加allowance, 未計免費車同30蚊醫生,都2有皮中, 除左轉政府做散仔,應該無其他私人公司比到。

再是鳩但一個工程部s30/s40, 加埋所有野同夜錢,無4皮都有3皮幾,出面有牌工程師都唔係個個有呢個價,除左轉政府inspector, professional grade, 亦係其他私人公司唔會比到。

所以流失律高的都係g40-s20
我淨係知技工同Technician長期缺人
特別係訊號同路軌,幾乎冇後生會長做,呢幾年就連D親生仔大部份都唔肯留喺度繼續做

同埋MTR人工低到唔合理喎,雖然福利真係唔錯。返shift都係得20k左右仲要預咗10幾年都唔會大加,真係好過私人公司咩?
依家係咪等七月開工
七月尾on board
你望下隔離post咪知
咪就係,ge只會諗想唔想走,唔係走唔走到要去正苦都唔難
睇你想長做定短炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞