去過無數私樓走廊 不得不承認公屋完勝

218 回覆
574 Like 74 Dislike
我地係
公屋真係性價比最高
其實無撚得比,公屋用料贏九條街,想知再講,而且間格又實用
另外公屋唔使交管理費,又慳返一筆我見好多住公屋嘅晚晚揸靚車車唔同嘅女返屋企扑嘢
至於你話鄰居嘅質素,喂私樓都有痴線佬啦,睇你彩數嘅啫
總括而言,公屋再一次完勝

唔怕分享一次同中學同學出嚟食飯嘅經歷,個個人話自己買咗咩私樓咩村屋,講完一大輪問我住緊邊,我只係輕輕力講咗一句,我住屯門友愛邨
我親眼睇住在場嘅所有男仔個表情係 —> ,有幾個仲忍唔住喊咗出嚟
而在場嘅所有女仔個樣係 —> ,之後逐個排隊抄我牌等住俾我嘅精液中岀我全部一口拒絕,因為傻嘅都知班臭雞想分我間公屋啦 
估下公屋定私樓
有大波女主戶迎面嚟
以前舊居屋就有冷氣大堂,反而新居屋無,仲全部用鐵欄大閘,以前就用鋼線玻璃,而家走回頭路
馬桶呢個真
有維修經驗既師傅本身都唔多
見就算行內都唔會建議人裝
驚閪,有露台點跳都得
唔關事
只係開則個個問題

不過依家全部私樓都做曬密封式走廊
預佢會開通風系統

同埋咁樣既設計會令到火災無咁容易蔓延到其他層數,因為多左樓梯加壓(唔係密封式走廊都有)同埋自動警報系統
其實呢篇真係唔係潮文
現實生活真係咁

唔好講用料

公營房屋既手工一定比私營好
因為政府盤既驗收比起私營嚴謹好多

而且依家啲新樓好多野行假天花
大家無咩事都唔好打開
有舊屎跌落黎都唔出奇
更加唔洗講啲保溫喉好似亂葬崗咁
啲舊公屋連間房都冇窗
舊居屋standard 係高半級
lobby 用仿雲石
大堂有冷氣
玻璃大門
開則主要係2/ 3房套

而家真係同公屋完全一樣
因為係起左一半先會做係公屋定居屋
投標嗰陣係寫公營房屋
你班廢物永遠住公屋
有邊啲舊居屋推介?想睇吓
啲人跳樓層樓咪唔值錢
所以唔整窗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞