去過無數私樓走廊 不得不承認公屋完勝

218 回覆
574 Like 74 Dislike
四順定興華?
但係你解釋唔到點解冇窗

避免有人跳樓

好多時跳係跳人地果層
一有就已經夠死啦
佢哋管理處啲人唔做嘢啫
擺嘢係走廊係犯防火條例
基本上管理處要清咗佢
佢哋唔搞 無人跟進咪咁囉
//雜物阻塞走火通道 可被判罰款及監禁
其實最重要的是走廊屬於走火通道,如有雜物阻塞,萬一出現火災,便可能會增加逃生難度,甚至引致傷亡,後果不堪設想。所以於走廊放置任何私人物品,都屬違反消防條例。然而,有業主反駁「只是將雜物放於走廊的凹位或盡頭,這樣便不會阻塞走火通道。」不過,無論業主所放的物品是否有阻塞通道,都同樣屬於違反消防條例,因這些雜物會增加火災的機會,如發現可被檢控,一經定罪可被判第六級罰款(最高達100,000港元)。如其後再犯及再被定罪,則可被判罰款200,000港元及監禁1年。(資料來源:《消防(消除火警危險)規例》第3部第14條)//
呢啲咪就係管理成本囉
所以住土瓜灣舊私樓嘅人應該要向管理處反映,而唔係由得情況繼續。
防火意識都好重要,依家真係無乜人關心呢樣嘢。
上面我有提過點解公屋要有窗, 因為維修問題
可以自然通風

私樓點解無窗係開則問題, 座樓對街位全部拎去做晒客廳睡房賺錢好過
點會拎來做走廊隻窗
同黑廁同一原理, 你留意下新私樓啲則就明, 基本上走廊/廁所係唔對街
方倉最通風呀
土瓜灣舊私樓... 即係得個看更嗰啲傻閪單支樓
座樓有人洗水缸已經要偷笑
其實我哋兩個個講法都係一致,錢嘅問題,你純以買賣角度,我以大廈管理角度,無矛盾
你啱佢個啲太舊啦 個例子
可以交管理費係榮譽黎
就好似要交稅一樣
因為唔需要關心
有幾可成層燒
依家d樓 最多咪燒1-2個單位
堅係, 去個FD新居, 走廊窄到冇可能2個人一齊行.
呢個真
踢波一流
留番啲空間比住宅入面賣大啲單位
大興?
但應該有冷氣?不過對於送貨嘅人嚟講都麻煩,有時唔止送一層,見到係不停要保安幫手襟lift,送貨好麻煩。
公居私樓都不時會去既我表示
公屋走廊係真係通爽既,除非你話走廊有冷氣果啲就好
但好睇運仔,有朋友公屋新啲咩人種年紀都有反而keep到乾淨
有一定樓齡既公屋個衛生真係唔講得笑
走廊BD 要求係1500mm
有啲私樓係樓下保安簽到,再上到去大堂再搵CS開lift,先送到貨,麻煩過奧海城、圓方、荃灣一堆「高級」私樓⋯ 正常係平台搞晒啲資料就好易上到去,但有啲要搞兩次先俾正式上樓。走廊窄送貨已經麻煩,仲要過三關咁撚啲送貨仔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞