醫療保險邊間好?

72 回覆
0 Like 0 Dislike
咁咪唔供lor
Axa 至尊守衛好撚正
買乜撚野保險呀 同自己對賭
再講 份公司保都CLAIM唔撚到
美麗新香港下 住院基本要有
建議買啲一年保一百幾萬+冇墊底費嘅plan
老咗保費會冇咁金
無AA就揾bowtie
自己上網搞其實唔難
通常都係問CS
一般2-3日都會覆
請問bupa 如何?
而家用緊佢,諗緊好冇轉過間
你自己都買咗啦,你claim嘅時候應該知佢好唔好
你上網問都冇咩意思,因為bupa有極大量打手

通常上網睇人屌佢啲咩就知間嘢咩料
作為一間冇agent嘅公司,佢CS出哂名閪
到時你claim錢,搵唔到人幫,就自己知中伏囉
Bupa用咗邊間公司種植啊
林作保險
踢爆咗個post啲打手死撚晒
雖然講得好粗獷但好真

之前幫仔女買,睇左勁多間
根本就係買多賠多,睇吓你自己承擔幾多風險

嗰啲話咩F字頭有咩plan就抵買
其實都有上限有幾十萬,咁真係大病,一年整2,3次,又會未必夠
咁年供多5,6千蚊,賠償去到幾百過千萬嘅,又係睇你覺得值唔值每年差唔多1皮,無用到就真係倒錢落海
仔女plan, 買standard就夠, 日後佢地賺到錢, 佢自己買多D。

我唔係保險狗, 但仔女醫療係需要。
早排個仔炒單車, 都去C+照清楚再覆埋診。又幾千。
如果冇保險cover,荷包就好L痛。
門診手術除時幾千, 小事入廠又幾皮;
如果煩完心再要煩$, 好L慘。
冇事, 咪當買平安符, 保佢十幾年平安。
所以真係睇自己心臟,承受幾多風險

我仔試過發燒住一晚,埋單兩皮
驗個唔知乜春成皮野
如果買standard 保險,可能要再自己貼返三幾千
到時又會諗,早知份保險買埋呢幾千
唔買額外/附加保障(好似10定20%墊底費), 不如唔好買。
我記錄係用一份自己單+一份公司group(cheap野)做2次門診手術claim到爆左18萬, 自己只係比左一萬多D。
Bupa 加完價頂唔順轉咗 Bowtie…
兩個價錢差就差得遠,
但唔覺啲服務同保嘅嘢又咩大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞