醫療保險邊間好?

72 回覆
0 Like 0 Dislike
怕生癌,或者身體毛病,有咩保險好
買得大賠得大,要幾多保障有幾多比到你

怕你老來冇$供,未死就斷保,一斷就中晒D絕症,百病纏身,再日日排街症。
師兄你冇事嘛
我就黎冇$供,年紀大保費幾何式上升,如上述。
要供到幾多歲
可供到100,但5O過後一年貴過一年。

衰還衰,住院趁後生買。危疾就自己研究下有冇用。
有啲係唔係供10年就斷供
供斷都係pre pay. 你一炮比到100歲都可以。
🫣🫣係咁架咩
所謂供斷,其實係預繳一舊本金然後靠保單紅利去交將來保費。一般人壽保費有限,住院呢D,加埋危疾,供十年二十年就供斷果D,只係你每年供多左再滾存派息去交供斷之後嘅保費,加上醫療開支年年升,到時又要追加。
越供越窮……
舉個例,住院18歲供2,3千一年,去到五字頭過萬,六字頭幾萬一年。
住院係首選,郁下入次醫院十萬八萬,一般情況有保險起碼包到9成。
危疾就睇賠率。
人壽你自己用唔著,但保費有限,
意外就除非你成日仆街,否則都係送$比保險公司。

以上純屬個人意見,保險狗唔啱聽唔好亂咬人。
樓主有冇興趣幫手list下啲冇AA嘅med insurance brand
醫保冇得供斷,睇限配上限實報實銷。要供斷,AA會教你搭多份儲蓄保,用之後紅利抵銷醫保費用。

如果係特別針對cancer,可能你想要嘅係危疾,呢個就一出事就比一舊錢你,不限用途。儲蓄危疾就可以供斷。
怕死就開始養下生做下運動啦
到時老左失業 點供
住院保險又點玩法
所以你要評估廿年三十年之後嘅保費。
醫療係最基本
無儲蓄成份實報實銷
樓上答左。
後生平保費D老左貴D因為入院機會大。
後生買左之後有咩大小暗病都可以保落去,
後生唔買中左咩大小暗病先買,可能要加保費但已有嘅病有機會唔保冇得claim. 所以住院果D早買有好處,但唔斷得,一路供落去除非你打算回歸公立醫院。(不過大病你多數去公立醫)
癌症 中風 心臟病 個啲叫危疾 中咗賠一筆錢俾你 點用都得

住院 做手術 叫醫療保險(醫保) 屬於實報實銷 分住房類型 有冇墊底費

危疾有得供斷
醫保就無 保費隨着年紀增加 所以可以搭一份儲蓄保險 用分紅去交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞