大家覺得幾耐轉一次工先叫正常

50 回覆
50 Like 30 Dislike
本身個人唔鍾意適應新環境,但轉工個加幅真係好吸引

小弟返左6年工,轉左6份工,真係mark定日歷每年大約2-3月食完B仔加人工就要跳槽,計定好晒每份做12個月就要跳。(個人覺得1年公司8-9成野都學哂)

人工由入職13.5k 6年 都叫跳到38.5k,見到同期畢業d人6年內跳得1-2次或者甚至同一分工做6年都係20-25k

話說最近又差唔多1年,又想跳槽,終於擔心比人話jumpy,大家又平均做幾耐跳一跳?
第一份工做3年
之後每年轉一次
而家返緊第4份
如果個市場係有效,轉工同人工升幅無咩關係

搵唔搵得睇行業大過轉工次數
jum咩py啫,你同返HR講每次jump完都有人工加,畀你都jump啦,返工都係為錢啫
一樣平均一年轉一次
人工一年升超過30%
樓主呢啲係成功例子,你自己經歷已經收咗啲忠誠友皮。

利申1+1+2+3+2,加人工最慢就係3嗰陣
屌你 人工加得仲快過big4 audit
你呢個轉速最理想,每次要加30%人工
Jumpy呢家野真係好鬼煩。

好地地你估我好想轉工咩。

你自己又唔俾啲誠意滿足現有既同事。

留係舊公司,加3%好似皇恩浩蕩咁。

出去搵,加30%,唔知點解又俾我搵到架喎。

俾你揀,你轉定留丫?

好喇,咁轉完,見到張CV又話點解一年轉一年工,又嘈。

咁你想點啫?

你好我好,我唔貪心,你加>10%我都可能未必成日走啦。
都係一年轉一份
我都唔想
6 年38k 都快過big 4 ?
你呢個係理論, 實際上個世界唔係咁運作
有fd 疫情依2年直頭凍薪,但又會高過市價請新人返嚟😂
咁你返咩先
一年就學得哂多數係垃圾工
冇50k咪撚學人講
連登仔會教你一年三次

我就廢啲 ,2-3 年一次,其實好睇你老闆好冇人
大家觉得几耐去一次旅行团先叫正常
Kk園區
你有料有bargaining power,每年50%都得啦
花咗cv 咁跳有機會唔得
2年轉左3份
比前年多左一倍人工
其實 hr 唔使理 說服到未來老世就得
三個月
年半兩年左右一次
唔講加人工
幾年對住同一班人好悶
6年嚟計,都係big4快d Wo Ching
但愈上去就會愈難轉如果太花,頭幾年低當然ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞