[求教] 拖板 & GaN Charger 電壓問題

43 回覆
0 Like 14 Dislike
咁食牛扒都唔駛識劏牛

但最低限度都要知自己放緊舊乜入口先。
我試過對調PD2 3 結果係個散熱器冇事 但apple watch推唔郁 隻錶會係咁閃個叉電notice出黎
咁即係你個風扇食到差唔多2.4A無乜淨,低到Apple watch都拉唔郁。

其實拎返粒濕鳩USB A火牛出嚟插啲濕鳩風扇咪好地地。

嗰啲濕鳩5V2A雞肋牛,只要你唔主動掉實有幾隻淨。
問題係你需唔需要拖條線出嚟。
個濕鳩風扇買果陣淨係見佢寫consume 3w
你意思係佢PD3同4淨係得2.4A max
所以就算佢寫3W 但佢佔得多A令到就算佢得3W都令到個PD3出唔到電right?
但佢個表唔係寫5V 2.4A each咩 for PD3 and Usb A (Qual output嘅時間)
啲濕鳩散熱器同風扇唔符合USB用電標準,純粹駁條電線落去攞電,真係攞幾多電,攞得準唔準,完全話唔埋。

USB電壓低到去幾多先收檔係完全無標準,4.6V時有啲設備就會收檔,但有啲就可能就照拉拉到過流保護為止。

你個Apple watch charger睇嚟唔止對電流有要求,仲要有PD profile先會著,偏偏行shared 5V 2.4A係唔會派PD profile,只會由得兩個設備爭。

講咁多廢話,要解決都係隻牛3同4唔好一齊用最穩陣。

市面上多port 嘅火牛,八九成個最後一個嘅USB C同USB A都係share power。所以話加返啲雞肋牛插雞肋設備已經係最簡單。
用緊。 拖板6格插滿無問題。

買個靚拖啦。
明白哂ching
你個散熱器有冇話需要9V之類嘅要求?

因為我醒起有啲濕鳩設備會攞QC 2.0去攞高電壓

響5V port俾唔到高電壓佢都會著但唔保證功效。
而家巿面上好似大部份4頭嘅 PD3係4 output嘅情況下都只係去到5V2.4A

但如果佢run盡話會consume 18w or above嘅電
我知如果係咁PD3一定供唔郁 但有時個cooler未full run都已經唔得
我估你應該話得啱 佢3 4嘅output會share
18W要9V或以上電壓先派得出
5V2.4A已經極限。

5V要派18W只有個別品牌用配專用插頭先派得出。

咁似你隻散熱扇要用PD或者QC。

結論,插多隻雞肋牛養5V風扇
明白了 謝ching
講咗咁耐
post咗個散熱器出黎先啦
散熱器後面應該有張貼紙寫住用幾多V幾多A
咩都冇好難討論
明白哂
感謝各位師兄嘅留言 學到野了
因為d手機散熱唔支援pd pps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞