[求教] 拖板 & GaN Charger 電壓問題

43 回覆
0 Like 14 Dislike
之前入手咗個Verbatim 200w GaN Charger

我見佢話full output result係如下:

Type c最廢果個port 係full output嘅時候max都有24w

但當我第一格用黎叉iPhone 第二格用黎叉Apple watch 第四格插咗個濕鳩usb A頭風扇
我玩電話game會用磁吸果啲電話散熱器 我插落第三格果度 個散熱器完全推唔郁 但我見個散熱器suppose only consume around 10w - 15w power

我個GaN charger只插咗係拖板上其中一格 其餘果幾格係HomePod/printer果啲

想問下係咪要換我個濕鳩拖板?
或者點樣先可以做到個charger接近max output當我插滿4個port嘅時候?

感激
有時間諗呢啲嘢
不如買多個幾個插頭啦
戇鳩仔
一定要一個出曬?
每個電器扯電都唔同

真係跟足哂個spec咩

關個拖板乜事
唔知拖板每個頭有冇限電流 如果有咁我可以換過個拖板
唔會有咁高級

全部串埋一齊
三腳插座最大13A,你個叉電器最大攞得2.5A
插多個微波爐都得

建議如果叉電器冇過熱,就試吓將散熱器插第一個type-c窿
完全冇過熱的

啱啱試咗你講做法 我叉iPhone max output check過係20w左右 (應該係Apple條線max咗係20w)
然後個冷卻器放最頭 iPhone第三 Apple Watch一直叉緊 然後同一個問題出現 部iPhone係咁閃 又叉下又停下咁
最簡單 排除法
唔插邊樣就無事咪邊樣出問題
正常呢啲gadget 插十樣都唔會上到220v x 13A = 2860w
即係個拖板唔會供電不足
應該係有gadget影響到個差電器pd 溝通
明白哂 我試下先
睇落似你個散熱器唔係真係 PD device
有啲 PD port detect 唔到係 PD device 會完全唔供電
如果你個散熱器係可以換線嗰啲 建議你換做 Type A to Type C 線
但係你冇 A Port 多呢個問題就
想請教下PD device姐係點

我啱啱拎咗另一個又係200w Promini果個試 我淨係插頭3個port 又run到 但Verbatim就run唔到個散熱器 會斷下斷下咁

(Promini果個係4個係type c, Verbatim係3C1A)
5*2.4 =12w 佢話要 10-15w 咁咪可能唔夠囉
試吓淨係插 port 1, 2, 3/4
如果你用新嗰個淨係插個散熱器着唔着?
如果着嘅話佢應該 request 緊高過 5v 嘅電壓
你插曬所有嘢嘅話 PD3 比唔到其他電壓嘅話就會唔着
Lm先
想買一個
我都係用呢個
我同你有一樣問題
我仲以為我個野壞咗

我有個長插USB 嘅負離子淨化器,只係5W
成日一插其它野,例如電話之類
佢就自動停咗,一係就重開
單插嘅散熱器冇問題的

我覺得得係verbatim問題 因為我用Promini果個 大家都200w 我Promini果個用哂4 output (4c), 叉mbp iPhone Apple Watch + 散熱器 個散熱器冇事

但verbatim我插3個都有事 仲要見到有ching同我同一問題
停咗 然後重開應該係正常 因為佢電流變咗佢重新出過電

但我果個散熱器係時快時慢咁run住 係電壓推唔郁
Max 24W係第3個c頭同第4個A頭共用

你抆咗A頭個風扇再講啦
其實只係第三個port插唔實
連登係咪咁多弱智?

樓主又弱智,回嘅又弱智

樓主你有冇睇清楚,PD 3同USB-A係share 5V 2.4A

你個濕鳩散熱器同個濕鳩風扇overload左2.4A

邊度話俾你聽最少18W?
如果唔插USB-A係30W,插埋就共用5V 2.4A 12W

幾弱智係你買個成200W嘅充電器但唔知自己用嚟做乜
係咁插啲5V only device落去

跟住其他人就零知零解話唔跟spec
spec咪寫清楚點分配Power個條件俾你。
其實解決好簡單
PD 2同3對調即可。

Apple Watch都唔知點解要插第二,你覺得佢好食電咩
插PD 3同濕鳩風扇share咪得。

雖然成個組合都係鳩,不過PD 2一定夠5V 2.4A推濕鳩散熱器先。
Verbatim不嬲啲嘢都好廢
讀下電子啦...
用家問題多過啲嘢廢。

件嘢本身係預俾兩三樣高功率設備嘅

但用家就係咁插啲最低標準但又濕鳩嘅設備落去。

有時真係唔怪得點解啲Device咁廢,因為大部分user嘅認知仍然係5V 2A度,特別係Apple user。

今時今日買尿袋買火牛,得5V嗰啲仍然係最多人買。
啲設備無得唔跟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞