有個諗嘢超負面嘅阿媽真係好悲哀….

367 回覆
2632 Like 24 Dislike
又衰多口,嘴賤吳京大腦,兩兄弟由細到大受薰陶,我諗嘢都偏負,我細佬更變成毒L唔鍾意講嘢。

細個睇電視,新聞報空難,佢話人抵死,鬼叫你去旅行咩…(因為窮佢當年未搭過飛機)

見人食好嘢,又話咁肥食死你哋呀,爆血管中風呀…(佢都慘細個經歷文革從來冇食飽)

工作比人洽永遠鵪鶉,返到屋企就不停怨,鬧人哋,發老脾…

到我搵到好工,佢第一句就話:「有冇糧出㗎?好多呃人㗎!」我即時由開心變著哂

由細到大不斷放負,洗腦…..

佢捱大我哋,冇過過好日子,我哋搵到啲,請佢旅行食好西佢都唔鍾意,個腦永遠諗住手停口停呢句話,寧願儲埋儲埋,腦裡面除咗恐懼,冇其他感覺。
所以前年見後生仔乜乜就話人搞搞震

好多人唔知道,某啲政權係可以將人性扭曲得好誇張,有餐白飯食就要感恩戴德,一世捱窮都覺得係受保護下嘅福份。

今晚真係好唔開心,CD-ROM出Po呻,有冇巴絲類似情況分享下?
咩係吳京大腦
唔需要圍爐,由你呢一代改變就得

明辨是非唔係必然嘅能力
你老母係黑心多過負面
cls女人咁都有人要
貧窮真係可以限制人嘅想像力
係好扭曲㗎…..
果個年代淨係要洗腦,點會比你有想像力丫,佢睇樣板戲大…
都唔知係好彩定唔好彩
文革年代長大既人就係咁
屋企人諗野負面真係好麻煩
最衰係影響埋自己
明明心情好 講兩句即時DOWN晒
係,我大陸班舅父姨媽全部都係咁,所以我大個咗都少聯絡佢哋
最慘係,成長過程中所有諗法都受佢哋影響而不自知,到自己有小朋友仲傳承咗某啲缺點,先明白呢個原理,我好憎自己某方面嘅性格,有時就會遷怒父母,但冇父母就冇自己,投胎冇課金啫,好似冇理由嬲佢哋,所以好痛苦
你老母係唔抵人好
心理陰暗
佢講嘅嘢你唔使太上心
得罪講句
呢D唔係叫負面
係口臭
憎人富貴厭人貧
以前啲人係咁撚樣
乜都踩,驚讚你會讚壞
(甚至而家有啲香港人都係咁)
把口唔識講好說話
唔識欣賞、贊同、戥人高興
你想為自己未來嘅 就要擺脱佢行自己嘅路 永遠比佢拖累你一定無將來
細個學果句「憎人富貴厭人貧」,就最啱形容佢。
我都想唔理,但點都care佢,好難唔上心。
Exact7ly,可憐之人必有其可恨之處。
性格決定命運,我出嚟做嘢先開始學習欣賞別人,而唔係放大人哋缺點。
每日努力擺脫中,學識食腦,但又失去咗佢果種牛一般嘅勤力
同我老母一樣
算啦唔會改變到佢哋
講嘅說話全部都係負面
由細到大都係唔會讚自己仔女
就算帶佢去旅行食嘢
開口埋口就係都唔知有乜好食
又話以後都唔去
聽到真係勁冇癮
可能表裡不一想幫仔女慳錢啫。
不過好心著雷劈嘅感覺一定難受。
重點係對我哋成長有咩影響。
係 我老母都係咁
永遠唔會講好說話/讚人 咩都有野挑剔 話咁樣係「直腸直肚」為人好先咁
我到依幾年先發覺自己以前唔識欣賞人讚賞人原來係受由細到大受佢影響
最大獲既係到依家都係連自己都唔識欣賞自己
好自卑好無自信 就算人地點讚自己都好都好焦慮覺得自己好廢仲有好多不足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞