居屋2022 (19) 揀樓喇!!!

1001 回覆
2 Like 26 Dislike
基本資料,可以略過

單位分佈:2022年新居屋8926個
三房兩廁 (555平方呎):裕雅苑780個
兩房 (434 - 479平方呎):裕雅苑900個、愉德苑171個、驥華苑31個、安秀苑395個、昭明苑38個、啟欣苑440個 = 1975個
一房 (371 - 447平方呎):裕雅苑1140個、愉德苑222個、驥華苑124個、冠山苑264個、安秀苑983個、昭明苑328個、啟欣苑520個 = 3581個
大開放式 (272 - 329平方呎):裕雅苑480個、愉德苑150個、驥華苑93個、冠山苑231個、安秀苑528個、昭明苑228個、啟欣苑560個 = 2270個
細開放式 (186 - 189平方呎):啟欣苑320個
冠山苑有隔音露台,所以呎數較大
每個屋苑的實際面積有分別,請參考房委會資料

冠山苑冇兩房! 面積大係有隔音露台!

各組別配額
長者配額2700個:綠表1080個,白表1620個
單人配額900個:綠表360個,白表540個

揀樓次序:
- 清拆戶
- 長者隊2700個 (即係長者隊入面,2700個家庭可以買,買完就停,如果綠表長者用唔哂1080個配額(2700 x 40%),會比白長揀,相反亦然,不過冇乜可能發生),所以唔係排到長者隊就一定有樓揀
- 家庭隊:綠表家庭冇分核唔核,亦唔係睇家庭人數分先後;白表分核心家庭 (白核)同非核心家庭 (白非核),白核揀完到白非核
- 單人900個:當剩低900個單位時,家庭隊會暫停,轉由單人隊揀樓
( 同樣:如果綠單用唔哂配額,會比白單,相反亦然,不過冇乜可能發生)
- 如果全部單人隊揀哂,都未賣完單位,就會去返家庭隊繼續揀

第幾個波揀到咩單位,全部都係用以往數據加分析估,只可以參考,自己睇資料最實際
除咗樓價,仲有咩錢要比?
揀樓日
- 比訂金,即首期 (綠5%,白10%)

收樓前後
- 所有應繳的印花稅 (大約係買入價x1.2嚟計算,有人用EXCEL整理過一個用1.28計算嘅版本,有需要就自己搵)
- 於土地註冊處登記契據文件的註冊費
- 律師費用
- 契據文件(包括政府地契、公契、其他有關契約等)的核證副本的費用;
- 清理裝修廢料的費用(如有)、裝修保證按金(如有)和特別基金(如有)
- 管理費、管理費按金、預付管理費用等
- 各類保險 (特別係極低層業主,請睇清楚相關保險)
- 裝修費 (豐儉由人,簡單裝修連家電幾萬又得,過百萬都可以,一般可以用尺價$1000嚟預算)
安秀苑推廣區,真心分享,不喜請略過

安秀苑
景觀:中高層以上全無遮擋,居高臨下飽覽開揚景觀,遠離繁囂
部份單位更屬於背山面海

設施:
消防局、警署、社區公園、廣場、湖泊公園、石礦公園及岩壁。將設多用途廣場、共融遊樂場、兒童休憩處、健身站及太極園等。

石礦公園提供眾多社區康體設施,例如中央草坪及園景花園、步行及緩跑徑連健身設施、單車公園及單車亭、露天劇場、觀景台、歷奇遊樂場、寵物公園、野外定向運動設施、戶外多用途球場、足球場以及小食亭等。

岩壁坡台上將設置遠足徑網絡,並連接西貢衛奕信徑第三段,料成為行山熱點。岩壁設數個觀景台供市民享用,部分觀景台位處主水平基準以上310米,可飽覽東九龍及維港景致,其中約0.6公頃觀景台會劃作商業地帶,並在岩洞內設咖啡店、餐廳、精品店及零售攤檔等用途。

不論係長者退休消閒、小朋友放電、或都市人放假享受戶外活動都唔需要花費太多

樓價:1,530,300 - 3,254,900,輕鬆供樓冇壓力 (附近安峯開售2萬幾蚊尺)

醫療:多間醫院及診所,大勝東涌等地區

交通:雖然唔算方便,但優點係冇乜閒雜人,適合愛清靜

如果唔理銀包,長者隊買啟德 / 沙田兩房最好
有人照顧嘅長者買東涌三房都唔錯

但北角一房 / 啟德大開 / 土瓜灣一房嚟講,安達兩房對長者比較好

咁啟欣兩房就一定贏安秀兩房,但樓價係 478萬 VS 325萬
如果我係投資心態,呢百幾萬喺賣樓前可以滾多幾多倍返嚟?
兩者都係延遲交樓,即2030年先可以賣比綠表客,但政府而家密密推綠置居,下期就有油塘喇,新公屋又係黃金地段,到時有幾多綠表客接貨就好難講。話哂啟德仲有幾個居屋盤喺隔離同你爭客

純自住就一定係啟欣兩房,但有老有嫩就要諗下仔女會唔會去外國留學,老人家過幾年嘅醫療開支,考慮清楚係揸現金望海景,定係要交通方便

就算冇小朋友,只係兩夫妻+長老迫啟欣一房定係安秀兩房咁簡單就唔講喇,夜晚做運動 / 睇電視都驚嘈住老人瞓覺啦

買安秀慳到嘅錢夠日日搭車去地鐵站,冇人叫你繁忙時間走去迫天橋嘛
(就好似而家山麗出市區返工嘅人,每日的士 / UBER來回地鐵站,鐵路直達港島)加上買得開放式得2百幾尺,間屋細,想家人身心健康就要去多D戶外,北角周圍都係馬路,人多車多,舊區D地又唔平,推住輪椅或BB車都驚啦,安秀就唔同喇,夠多公園,老人家自己出入都唔駛擔心
仲可以去附近公屋商場 / 老人中心 / 社區中心玩

即使買到安秀景觀差嘅單位,但返屋企路程或者落街散步就可以盡享君臨天下景色

咁當然啦,住得高就濕氣重,抽濕機唔慳得,但至少可以開窗
問心,你住北角 / 冠山低層敢唔敢開窗? 屋企要買幾多部空氣淨化機?

安達臣規劃
https://www.pland.gov.hk/pland_en/p_study/prog_s/AndersonRoadQuarry02/tc/traffic.html

擬建的東九龍線
https://www.info.gov.hk/gia/general/202211/02/P2022110200262.htm

領展中標安達臣道首幅商業用地
https://www.linkreit.com/tc/media/news-releases/link-wins-anderson-road-first-commercial-site/
係呀
可以用呢度直接計
https://www.ird.gov.hk/chi/ese/sd_comp/csdpt.htm
仲買?私樓都劈到傻,買得居屋都冇咩實力,加多幾次息供唔起點搞加埋鎖5年唔賣得
居屋供幾千蚊
租樓都唔止啦
我覺得係睇情況,白表家庭買個兩房唔錯,始終同樣價錢買唔到新私樓
但單人隊與其夾硬買個交通不便又要綁幾年嘅賣剩蔗單位,不如考慮下私樓或者睇定d先

綠表就睇下自己可以揀到咩單位啦,真係唔需要急住買
北角啟德要成500,做95,借4百尾,點會供幾千加多次息要供2萬啦
同埋居屋供25年架咋,所以睇落平,但供款唔平架
我第28个号碼本身都放棄,但前个星期收到入息審查信,填咗不過都覺得無乜機會
礦場要唔要?
租置3房
今年特別正 ,最難估計既一年

今期買家有h按 又有2.1回贈
好正

因為每日人數多左,其實dq同上年差唔多
邊度寫可以H按?
睇資料都係寫明只有P按可以揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞