香港人比日本人投訴嘈吵

530 回覆
97 Like 499 Dislike
點講呢,感覺好生硬
同埋個客人都走左,正常應該用過去式既うるさかった的
香港人真係好多時好嘈,不過句日文好唔自然
而家佢又唔係喺大阪
況且都有其他縣嘅人唔鍾意大阪人
就係嫌佢地嘈
短短一段野已經充分表現到咩係香港人,笑死
話說我岩岩喺木津市場食海鮮丼,點知見到排喺我前面嘅人喺舖頭度高談闊論,佢哋食完嘢走左之後,個日本客同員工講:「彼らはうるさいです」,我當時微微點頭,之後喺度靜靜地食嘢,廢時比佢哋知道我同佢哋一樣係香港人⋯

木津同黑門 香港人去到爛….
居然有人唔識木津市場係大阪
香港人其實仲嘈撚過大陸人
弱智崇日狗
而家越嚟越多人去到日本專捉香港人失禮,唔習慣日本禮讓文化嘅事去令自己有優越感你話之前單no show俾人放上網就話,呢單人地都係唔經意講一句,講到投訴咁
係咪老作架句日文都唔似日本仔講開既句型
而且佢同店員講關個ken wong鳩事?做乜撚野點頭
自我感覺良好?
香港人同自遊行嘅大陸人其實去外國旅行無大分別
但人地起碼使大錢
咁都有優越感
呢d曬氣 老實唔係睇錢 根本我唔識既人都唔鍾意 唔好講根本唔同國籍 有邊個鍾意人多又迫又嘈係自己附近出現
好似其他post嘅comment電影/動畫截圖咁,咩都唔講,得張圖
另一個客同員工講野

關佢咩事,無人同佢講野,無啦啦係度點頭,成個傻仔咁
大西北有D區常住人口支蝗已經過半

木津唔係大阪?
有無數據睇睇?
一兩個人講就拎出嚟開post踩港唔洗咁呀嘛
句日文似照搬N5教科書例句咁,正常人唔會咁講野
就當單野係真
仲要踩多自己人一腳就感覺自己唔係香港人咁
你係識日文 又唔想影衰香港人既
就行埋去叫佢細聲D 再同個店員講聲唔好意思囉
係CBC係乜嘢嘢嚟㗎?
佢啲日文係Google translate架正常日本人唔會咁講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞