[加拿大]點睇Hyundai 2023 Elantra

300 回覆
13 Like 12 Dislike
Civic>>>>>>corolla
Subaru Forester Wilderness啦
一係Subaru Outback 有11.5寸大Mon
又可以off road 又可以拉trailer

我早兩個月畀人撞
諗住total loss就即刻買新車
點知得50%loss

上個禮拜去露營 有fd揸Forester Wilderness
見到實物 真係幾正 Subaru同你改好曬

(示意圖)
Winter tires > awd 正解
雪軚一定要 四驅唔一定
但聽過細車積雪有機會卡住
truck jeep就無呢個問題
不過住大城市應該唔怕
最好問問住你附近嘅人

mark up就企硬唔買
韓國車好意思mark up
我寧願硬食日本車啲貴價trim都唔會俾mark up
Outback wilderness 仲靚仔
咁都平
以前一個月要100 都叫救命
係俾班契弟炒到貴哂
想訂wilderness但interior無leather呢個option
最後揀左limited xt
CX5有咩特別
關於係加拿大買車,有小小經驗可以分享
- 有啲dealer會直接同你mark up
- 但大部分唔會直接mark up, 而係從旁收到你好多fee
- msrp一般已經包左admin fee/air con , 佢地有機會博大霧再charge
- 想拎現金一炮過俾,dealer一般唔想賣車俾你,佢地傾向finance/lease賺你息
- 跟住finance/lease又可以收到你一個finance fee, 自己最貴見過899
- cleaning fee/other fee/preparation fee/gas fee又係無中生有,架車本身就係入滿油咁運過黎
- 迫你買accessories, 例如大部分車本身就係跟左地氈,佢地會迫你買左,聽過最離譜話出廠就跟左cam, 盛為2500CAD

以上種種的收費,係晶片短缺前全部都係冇既,仲可以跟MSRP講價,即刻俾錢買車走。見過有朋友講講下價由想買civic買左架accord走

不過支那大冇野多,支那人多,佢地買野唔睇價錢,市場係咁都冇辦法。個人睇法,如果真係有agent覺得岩傾,小小mark up都好難避免;或者真係好等車用,你都可以買2000CAD accessories我相信都可以好似樓上咁話下個月就有車拎

我自己就係周圍格過價,去過無數咁多牌子同dealer先得出以上結論,搵左間冇mark up的訂左車結果delay又delay, 到最後都係買左二手車
如果我地呢d 初到貴境, 想買 Used car 最好係同dealer / 二手車行 定 上autotrader 自己搵盤?

係加拿大始終人生路不熟, 又唔識可唔可以好似係香港咁約個賣家出黎搵專家/車房驗
有好多車房有做used car inspection, 連鎖果啲都有,問過150-250左右,點樣做你要同賣家傾,我答你唔到,但係有呢個做法

我自己果架係Benz dealer買的舊Benz, 貴過一般出面幾千加紙,唔係certified pre-owned, 純粹感覺Benz dealer收番黎的Benz感覺會驗得好啲,但純粹係感覺,完全冇根據

如果諗住搵架錢7,我自己感覺會搵dealer好啲,可能貴小小,但好多都有3/6個月warranty, 可能都會用得著私人賣家就主要睇佢之前保養紀錄齊唔齊

不過二手車呢家野都係撞手神,冇話最好一定係點,最好就係雙田,一般都真係好襟用冇大問題,但二手價又貴過同年份車一節,祝係外國的各位買到心水把車
Civic 除非你買Hybrid
我睇過晒Mazda 3, Impreza, civic, corolla就冇現車但學車渣過,對H車冇情意結但今代civic真係好出色
睇完覺得自己好似做左水魚
冇話水唔水魚,早買早享受,想平買唔知等到幾時,純粹分享下小小概念,個市場咁唔係我同你可以控制
唔夠錢 最後只係夠錢買架現貨 Kicks s
對你年齡好有興趣
未必揸咗三十年車,外國好多家庭有兩架車或以上,十幾年內真係好易”前/後/4驅都揸過10年”
早兩個月買左部HRV都迫我買幾舊水accessories
Toronto目測只有1-2成人換左雪呔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞