拳願奧米加集中討論區54

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
以對黑木做嘅損傷黎做參照,佢應該渣過佐助
講經咩,漫畫王馬親口講明不壞有10,猛虎攻擊力就有50,猛虎純粹普攻已經打到王馬不壞四肢殘廢差啲抬唔起,一下三日月踢差啲爆肝,而同樣攻擊對尤里完全唔起作用,咩二虎流最強講下笑好啦,王馬試下學打刹那咁用不壞夾硬硬食猛虎正拳窩心,分分鐘真係長眠拳願島
你太睇少超肉體,牙開宗明義話尤里實力係猛虎之上就係作者同你講單純超肉體定位一樣可以top,就算猛虎練咗十幾年空手道上到場一樣俾尤里㩒住打,最後都唔係靠武術而係戰術取勝你普通人肉體要單純靠武術贏尤里一定要黑木牙王馬嗰啲級數,或者初見呢啲屬性克制,刹那呢啲俾重傷王馬吊打嘅真係完全唔係嗰皮
催眠佐助真心屈
武術類本身就冇得數值化去睇
王馬用不壞擋羅剎掌嗰到都有解釋係不壞特性剋制羅剎掌

如果你夾硬用數值睇 猛虎同尤里55波對拳
咁佢地兩個都係50攻50防咁上下
咁全世界理應係冇人打得入佢地
但猛虎係輸過俾牙同初見
如果唔係武術加成
除非你覺得依兩個高攻過猛虎
乜野武術無得用數值比較而家就係仙術用家王馬親口用數值比較喎

王馬同飛王芳用宗師級二虎流都打唔入猛虎,最尾要靠反彈猛虎力量同神魔先贏到,證明你點樣仙術都好,數值唔夠一樣打唔入超肉體

牙係用關節技贏,初見無講但佢招數都係破壞關節嘅投技同針對穴位攻擊,全部都係破甲技能,其實寫佢兩個贏猛虎已經等於同你講普通人體質無破甲技能係好難贏到猛虎
初見似最多同雷神同級
我覺得雷神>初見>剎那>黑人殺手
王馬剩係話自己不壞10 猛虎普攻50
你用咩得出羅剎掌數值
上面都講咗 不壞擋到羅剎掌係因為特性剋制
你用依樣去推斷羅剎掌低過10
然後破唔到可能防係50嘅尤里 有乜合理性

好 就當羅剎掌數值真係低過尤里防
牙同初見打得入猛虎 你覺得佢地係攻高過50
定係攻係低過50 但特定情況下可以打得入可能防係50嘅猛虎?
而攻低過50嘅羅剎掌 又有冇機會喺特定情況下打得入防可能係50嘅尤里?

如果跟你講法 只要不壞曾經擋過牙或初見
係咪又可以歸類牙/初見攻擊打唔入不壞
所以數值少過10 所以打唔入尤里
第一部真係好睇 角色未定位

都唔知邊個會贏
雷神同龍鬼差唔多都講得出
雷神打fuck佬分分鐘無傷贏
不壞擋羅刹掌原理係硬化肌肉阻擋迴轉力滲透,你擋唔擋到羅刹掌基本上係同你肌肉硬度直接掛勾,從來無提過係咩特性剋制或者係不壞專利,只要你本身肌肉高防過不壞,或者好似煉獄雜魚掌握咗類似不壞技術都可以擋到,而猛虎52倍肌肉密度,尤里肌肉硬到用鐵鏈拉全速f1賽車同硬食爆芯,點解你會覺得羅刹掌破唔到不壞但會破到佢哋防?

牙同初見係有破防技(E.g.柔術同關節技)bypass猛虎防禦力,刹那幾時有佢兩個嘅柔術水平,根本錯誤類比佢攻擊招數基本上剩係得完全被超肉體剋制嘅羅刹掌,有其他招就唔使對住不壞王馬都繼續用羅刹掌啦,不如你講下佢展示過咩破防手段,我願聞其詳
咁樣先逼到第二次龍彈
黑木先贏到咋
係 我每次都懷著黎掃墓嘅心去睇最新一集 我嘅心已經同奈丹無乜分別

上面已經講過
依套漫畫不嬲要寫明先叫用緊招技
你堅持腦補不壞=收緊肌肉
所以收緊肌肉=不壞
咁已經冇咩好討論
你不如用你依個邏輯解釋下光我點解要學鐵碎
話剎那夠尤里打嗰條友係咪弱智
尤里打猛虎近乎64波(牙認證尤里勁過猛虎)
最後靠戰術贏(爆芯做幌子,用腳平a完場)
重傷猛虎撳住重傷王馬砌 最後輸主角光環反擊技
然後王馬又撳住剎那砌,你同我講剎那贏到尤里?

自己用「不壞=收緊肌肉 但收緊肌肉唔等於不壞」呢個logic去反駁人「不壞擋到羅剎掌//擋到羅剎掌唔等於要係不壞」係做乜鳩?

笑撚死人
漫畫幾時有講過招名叫不壞先防到羅刹掌,大佬你係咪搞錯咗因果關係,佢防到嘅原理係因為佢可以令股肉變硬,唔係因為佢個招名叫不壞喎,跟你logic卧王流纏鎧同不壞原理一樣,唔通會因為個名唔同就防唔到羅刹掌咩
煉獄雜魚招技王馬講到明同不壞原理一樣,點解防唔到羅刹掌,你頂多話佢用得唔熟練所以抗性冇不壞咁強
光我幾時學過收緊全身肌肉嘅技術,漫畫提過非二虎流使用者又有類似不壞技術淨係得煉獄雜魚一個

你講腦補呢兩個字我真係笑咗

王馬話不壞10猛虎攻擊力50,你就話數值唔計

漫畫講明防羅刹掌全靠肌肉硬度,你就腦補全世界得不壞防到,全作品肌肉最硬嘅尤里反而防唔到

飛王芳用高級過羅刹掌唔知幾多嘅二虎流組合技都打唔入猛虎,你就腦補肉體防禦力對武術無用

講腦補邊個夠你嚟,講咁耐你都係俾唔到到任何論據論證同埋漫畫表現Support到羅刹掌打得入尤里,反例我就講咗一大堆
笑撚死 全世界出哂黎
正好多
一崩壞左星期三都無人推

不如直接只係做依套啦,又好笑,畫得又好
觀感與實用並存
可惜冇第2季
亞當好慘
有未
等笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞