【連登 商業電台 光明頂 討論區(九十三)】

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實應該每年renew過個consent,呢個係保證返個拍攝方,不過張盜個閪格點會咁做
合唔合法都有質疑
18歲後要另簽同意書
就算合法道德上都好有問題
鬼叫佢衰鑊咁杰
仲要加入說好香港故事
俾人抽水少不免啦
其實你回顧前一周對於19歲的評論,其實公民社會是想炒作黃藍但失敗的,所以這次風波哪裡是黃藍問題呢?至於為何發展到今日,很大程度是女學生的蒙在鼓裡但無路訴的故事成功勾起以兩個世代的校園生活時被師長欺壓的冤屈與傷痛,結果來了一次大反撲。
從此反面你就知道香港的教育系統有幾腐敗和失敗,你說那個張導是代罪羔羊也罷,但她絕不是無辜的。
最諷刺的是,據說19片中張大導親身有句對白是年輕人的憤怒源自他們的意見被擋在門外,而她自己的行為就是這句對白的體現,真可謂超級黑色幽默。
其實調轉來說,社會有這麼大反響其實是大家重視青年權益的某種副作用;但我又不覺得反應過敏,像日本對於清潔得重視也反映在迴轉壽司被搗蛋的憤怒和恐慌上,反而是可以理解。但甚麼都一副高高在上的人,既責備日本人對骯髒大驚小怪,又鄙視香港人對女學生遭遇反應過敏;這類人一旦遭遇危機,說不定就和劉邦差不多,逃跑的時候把親生兒子丟下車。
才子前段其實係𨤳清返成個project個ownership

我需然冇睇晒所有有關留言,但只係得好少人去問。現在所有嘢由張導演一個人食晒,唔公道喎。
直情係想個仔女幫手拍片 可以第日有份滔光
或者可以行方便

唔係點解套戲好多幕都係家長坐定定咁樂意受訪
陶傑成日話日誅心論,自己又質疑人哋批評張大盜嘅動機,真係對佢好失望。當日張大盜上過光明頂宣傳,都唔使咁樣嚟保佢掛
其實係
不過鬼叫佢越回應越撥火
仲自爆扮記者訪問李慧詩
仲要導演係成部片嘅最終主導權
最應該熟悉電影倫理嘅人
唔怪你怪邊個
日後要討論紀錄片倫理,依套真係top 1
好野 如果你飲東江水 你係中國人
係19把口到終於聽到
講真,做過production都知
好多場景都好難攞permit拍
偷拍基本上係日常

不過今晚19講嘅嘢擺明係幫朋友洗白
好撚仆街
明知人地反對 唔簽同意書都照公映
唔係佢食哂 咁應該邊個食?
本身都有人鬧緊學校
問題係個導師係比學校更加多時間去接觸班學生
之後宜家回應果啲咩你以為你諗住 唔係鬧你導演咁鬧邊個?
公映決定又真係唔係佢最大權
巴打,香港冇人做過呢件事情。佢喺片場碌咗幾多年?港產片裝作、拍攝一路都係冇人冇政府幫,幾十年如事,都係自己搲掂佢,張導演埋位就自動波去做,冇辦法。佢身邊有冇人提佢、幫佢?

依個階段睇返轉頭,邊個/邊班人一路冇出聲?
Cls, 紀錄片嘅拍攝對象被佢哋等同為童星
偷拍仲要大大聲
抵俾人鬧啦
做過production更加知拍野好多時係渣機果個就個學生啦
學生又唔係收錢果個 頭先19係到講到話學生唔理解點解個導演要咁擺位
可能真係好煩點點點
你去拍婚禮攝影呀 拍漏左個鏡頭唔通叫個主人家做多次?
都傻傻地 為左洗白依啲都講得出 19真係正屎忽鬼黎
傻嘅 完全係啲藍絲五毛口吻
咩拎政府基金係咪都等同幫政府
係咪傻q左呀19才子
19以前批評過嘅所有思考模式,今日都表現喺佢自己身上
張導係19朋友?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞